Google verbiedt het downloaden van extensies uit 'vreemde bronnen'

Google wil meer controle krijgen over extensies voor zijn webbrowser Chrome op het Windows-platform. Het bedrijf gaat daarom het installeren van extensies die niet afkomstig zijn uit de eigen Chrome Web Store onmogelijk maken.
Google verbiedt het downloaden van extensies uit 'vreemde bronnen'
Gebruikers kunnen op dit moment kiezen of zij een extensie uit de Chrome Web Store te downloaden of zelf op internet op zoek te gaan naar extensies. Extensies kunnen worden geïnstalleerd door deze simpelweg te downloaden, de pagina 'chrome://extensions/' te openen en het gedownloadde bestand naar de pagina te slepen.
Onveilig
Google stelt nu dat deze werkwijze niet veilig is en maakt het downloaden van extensies uit 'vreemde bronnen' daarom vanaf januari onmogelijk. Het bedrijf krijgt hiermee aanzienlijk meer controle over de extensies die Chrome-gebruikers kunnen installeren. Zo worden in de Chrome Web Store alleen extensies aangeboden die door Google goedgekeurd zijn.
De nieuwe maatregel heeft voor Google ook economische voordelen. Ontwikkelaars die een extensie in de Chrome Web Store willen aanbieden moeten 5 dollar betalen om hun extensie te kunnen registreren. Betaald een gebruiker voor een extensie? Dan ontvangt Google 5 procent van het verkoopbedrag.