Sir Tim Berners-Lee: 'Het kraken van encryptiesoftware is dom'

Spionage op internet voor geheime diensten is 'verraad aan de IT-industrie'. Het besluit encryptiesoftware te kraken om toegang te krijgen tot versleutelde software is daarnaast 'verschrikkelijk en dom'. Dit stelt Sir Tim Berners-Lee, die vorig jaar in Londen werd geëerd als bedenker van het internet.
Sir Tim Berners-Lee: 'Het kraken van encryptiesoftware is dom'
Berners-Lee deed de uitspraak tegenover The Guardian. De 58-jarige Londenaar stelt dat honderden miljoenen internetgebruikers op encryptiesoftware vertrouwen om hun privégegevens te versleutelen. Door de beveiligingssoftware te kraken zouden geheime diensten als de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ online beveiliging in zijn geheel dan ook ernstig verzwakken.
In strijd met eigen prioriteiten
De bedenker van het internet stelt daarnaast dat cyberspionage lijnrecht tegenover pogingen van zowel de Amerikaanse als Britse overheid om cybercriminaliteit aan te pakken staat. Dit is opvallend, aangezien beide landen veel waarde hechten aan deze strijd om hun eigen nationale veiligheid te beschermen.
Berners-Lee roept op tot een publiek debat over toezicht op het internet door inlichtingendiensten. De Londenaar stelt dat het huidige toezicht heeft gefaald en er dus wijzigingen nodig zijn om de privacy van burgers te beschermen.
'The Guardian handelde in het belang van de maatschappij'
The Guardian ligt al langere tijd onder vuur aangezien de Engelse krant documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft gepubliceerd. Met name de Britse regering uit veel kritiek op de werkwijze. Berners-Lee komt echter voor The Guardian op en stelt dat de krant in het belang van de maatschappij heeft gehandeld.