Gebruik van Apple-gerelateerde phishingsites blijkt populair

Het gebruik van Apple-gerelateerde phishingsites is onder cybercriminelen populair. Dit blijkt uit het Q3 2013 Security Roundup Report van Trend Micro, leverancier van oplossingen op het gebied van virtualisatie en cloud-beveiliging. Nederland blijkt daarnaast wereldwijd op de tweede plek staat te staan van landen die de meeste malafide URL’s hosten. Het gebruik van malware gericht op online bankieren blijft wereldwijd aanzienlijk stijgen.
Gebruik van Apple-gerelateerde phishingsites blijkt erg populair onder cybercriminelen
Apple is populair. Cybercriminelen spelen hierop in en maken handig gebruik van nieuws rond Apple. Zo was een duidelijke piek te zien in het aantal Apple-gerelateerde phishingsites toen er geruchten waren omtrent de nieuwe iPhone 5S en het nieuwe besturingssysteem IOS 7. In juli werden 4.100 Apple-gerelateerde phishingsites geïdentificeerd, gevolgd door 1.900 in augustus en 2.500 in september.
Tonny Roelofs, Country Manager Trend Micro Nederland: “Analisten verwachten dat er in het vierde kwartaal van dit jaar 31 miljoen iPhones en 15 miljoen iPads zullen worden verkocht. Consumenten die rond de feestdagen een Apple-product willen aanschaffen moeten dan ook voorzichtig zijn op internet omdat er een groot aantal Apple-gerelateerde phishingsites zijn. Cybercriminelen proberen op deze manier persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen.”
Malafide URL's hosten
Nederland staat wereldwijd op de tweede positie van landen die de meeste malafide URL's hosten. Alleen de Verenigde Staten blijkt meer van dit soort URL's te huisvesten. Nederland staat ook in de top tien met landen die het grootste aantal botnet-verbindingen hebben. Nederland is voor cybercriminelen dus een populair land om hun activiteiten te huisvesten.
Eerder voorspelde TrendLabs dat het aantal malafide Android-apps aan het einde van dit jaar zal stijgen tot 1 miljoen. Uit het security roundup-rapport blijkt dat dit aantal reeds behaald is in het derde kwartaal van dit jaar.
Online bankieren
Het aantal malware-infecties die zich richt op online bankieren is op dit moment erg hoog. Het aantal infecties bereikte in het derde kwartaal van dit jaar het hoogste aantal sinds 2002. Onderzoekers van Trend Micro identificeerden in het derde kwartaal meer dan 200.000 malware-infecties gericht op online bankieren.
In Europa ligt het aantal infecties overigens lager dan in de Verenigde Staten. De onderzoekers van Trend Micro denken dat dit wordt veroorzaakt door de grotere adoptie van multi-factor authenticatie in Europa.