Bijna 60 procent van de werknemers gebruikt mobiele bedrijfsapps niet

Maar liefst 58 procent van de werknemers van middelgrote tot grote bedrijven ziet af van het gebruik van mobiele bedrijfsapps die zij eigenlijk voor hun werk zouden moeten gebruiken. 64 procent van de medewerkers kiest ervoor tegen de stroom in te gaan en zelfgekozen apps uit publieke app stores te installeren voor zakelijk gebruik. Dit brengt de beveiliging van bedrijven in gevaar.
Bijna 60 procent van de werknemers gebruikt mobiele bedrijfsapps niet
Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Mobiquity, leverancier van complexe bedrijfskritische enterprise class-applicaties. Bedrijven staan voor de belangrijke uitdaging Business to Employee (B2E)-apps te ontwikkelen die hetzelfde sterke ontwerp en gebruiksgemak bieden als in klant- en consumentgerichte apps. Deze eigenschappen ontbreken op dit moment nog bij veel zakelijke apps.
Niet onder de indruk van bedrijfsapps
43 procent van de smartphonegebruikers en 41 procent van de tabletgebruikers geeft aan niet onder de indruk van de mobiele bedrijfsapps die zij voor hun werk moeten gebruiken. De groep werkt daarom vaak niet met de mobiele, maar juist desktopversie van een app. 26 procent van de smartphonegebruikers en bijna twintig procent van de tabletgebruikers zegt dat men vasthoudt aan de mobiele bedrijfsapp, maar dat de productiviteit hieronder te lijden heeft.
Bring Your Own Device (BYOD) is een trend die zich blijft voortzetten. Het onderzoek toont aan dat bijna 70 procent van de werknemers op dit moment privésmartphones en -tablets gebruikt op de werkvloer. Slechts 24 procent van de bedrijven die aan het onderzoek hebben deelgenomen hanteert echter een formeel BYOD-beleid.
Verschillende tactieken
IT-afdelingen blijken verschillende tactieken in te zetten om te voorkomen dat werknemers zelfgekozen apps downloaden en gebruiken. Zo heeft 9 procent van de bedrijven een bedrijf-app store en schrijft voor welke apps gebruikt moeten worden op mobiele apparaten. 13 procent bepaalt welke apps zijn toegestaan voor gebruik op privésmartphones en privétablets op de werkvloer. 20 procent zorgt dat apps voorgeïnstalleerd staan op de mobiele apparaten van werknemers, terwijl 25 procent sommige of alle persoonlijke apps op smartphones van de zaak blokkeert.