Yahoo versleutelt eigen interne serververkeer na spionage door NSA

Yahoo gaat zijn interne serververkeer versleutelen. Het bedrijf neemt de stap nadat onlangs aan het licht kwam dat de Amerikaanse geheime dienst NSA kabels tussen datacenters van Yahoo aftapt.
Yahoo versleutelt eigen interne serververkeer na spionage door NSA
De New York Times meldt dat CEO van Yahoo Marissa Mayer dit maandag bekend heeft gemaakt. Mayer zegt niet op welk termijn de maatregel wordt ingevoerd. De CEO benadrukt dat Yahoo blijft kijken hoe het bedrijf de privacy van onze gebruikers en de veiligheid van data beter kan beschermen.
Glasvezelkabels tussen datacenters
Data die tussen verschillende datacenters van Yahoo wordt verzonden wordt tot nu toe onversleuteld verstuurd. Door de glasvezelkabels af te tappen kan de NSA dan ook relatief eenvoudig toegang krijgen tot de data die Yahoo verwerkt. Hier brengt het bedrijf nu dan ook verandering in. Alle data die het bedrijf voortaan tussen zijn eigen datacenters verstuurd wordt versleuteld verzonden.
De maatregel is een reactie op onthullingen die door nieuwe documenten van Edward Snowden aan het licht zijn gekomen. De documenten tonen aan dat de NSA de kabels die tussen datacenters van grote internetbedrijven als Yahoo lopen aftapt. Naast Yahoo zouden ook datacenters van Google doelwit zijn van de geheime dienst. De spionageactiviteiten stellen de inlichtingendienst in staat een volledig beeld te krijgen van alle activiteiten van burgers op internet.
Google en Microsoft
Yahoo is niet het enige bedrijf dat deze maatregel heeft genomen. Google kondigde onlangs aan zijn interne serververkeer eveneens te gaan voorzien van een extra laag versleuteling. Ook Microsoft liet onlangs weten het verkeer tussen zijn datacenters op dit moment nog niet te versleutelen, maar daar wel aan te werken.