Banking trojan Neverquest kan aandelenmarkt beïnvloeden

Een nieuwe banking trojan is opgedoken. De malware infecteert machines en probeert vervolgens het online bankaccount van het slachtoffer te kapen. De kwaadaardige software blijkt zelfs in staat te zijn de aandelenmarkt te beïnvloeden. De trojan is ontdekt door experts van Kaspersky Lab en heeft de naam Neverquest gekregen.
Banking trojan Neverquest kan aandelenmarkt beïnvloeden
De onderzoekers stellen dat Neverquest in staat is elke bank in elk land aan te vallen. De malware ondersteunt vrijwel alle mogelijke manieren om de beveiligingssystemen van de websites van banken te omzeilen. Denk hierbij aan web injection, remote system access en social engineering.
Grote financiële schade
De trojan is in staat zichzelf te dupliceren. De onderzoekers van Kaspersky Lab verwachten dan ook een grote toename te zien in het aantal cyberaanvallen waarbij Neverquest betrokken is. Gebruikers wereldwijd zullen hierdoor naar verwachting grote financiële verliezen leiden. Neverquest zou de potentie hebben dezelfde schade aan te richten als ZeuS en Caberp.
De malware bevat een opvallende functionaliteit. Cybercriminelen die de software gebruiken kunnen niet alleen het geld van particulieren slachtoffers buit maken, maar dit geld vervolgens ook inzetten om de aandelenmarkt te beïnvloeden.