G Data geeft 24 tips voor een veilige PC, tablet en smartphone

De eerste van december is altijd de dag dat het eerste vakje van de adventkalender mag worden opengemaakt. G Data heeft dit jaar een speciale adventkalender met daarin 24 beveiligingstips. Het beveiligingsbedrijf wil hiermee gebruikers voor helpen hun PC, tablet en smartphone goed te beveiligen en cybercriminelen buiten de deur te houden.
Vakje 1: Sluit beveiligingslekken
Installeer updates om er zeker van te zijn dat uw besturingssysteem, software en apps altijd volledig up-to-date zijn. Dit geldt niet alleen voor pc’s, maar ook voor tablets en smartphones.
Vakje 2: Bescherm met beveiligingssoftware
Een solide beveiligingssoftware zou tot de standaard uitrusting van elke internetgebruiker moeten behoren. Deze zou niet alleen moeten bestaan uit virusbescherming, maar ook uit een firewall en realtime bescherming tegen spam en online bedreigingen. Voor een optimale bescherming moet de beveiligingssoftware regelmatig worden geüpdatet.
Vakje 3: Gebruik veilige wachtwoorden
Elke gebruikersaccount op het internet moet worden beveiligd met een veilig wachtwoord. Dat bestaat uit een onwillekeurige reeks van cijfers en letters, zowel hoofdletters als kleine letters en speciale karakters. Dergelijke wachtwoorden zijn moeilijker voor cybercriminelen om te hacken.
Vakje 4: Gooi spam direct in de prullenbak
Spam wordt idealiter weggegooid zonder dat het gelezen wordt. Het is erg onverstandig om op links in dit soort mails te klikken en om bijlagen te openen. De websiteadressen voor internetbankieren, webshops en betaalservices moet u altijd zelf intypen, zonder daarbij typefouten te maken.
Vakje 5: Bescherm tablets en smartphones
Mobiele apparaten moeten, net als pc’s, met een goede beveiligingssoftware worden uitgerust, zodat cybercriminelen niet de kans hebben om malware op het apparaat te installeren. Daarbij is het van belang dat de gekozen software ook bescherming biedt tegen de gevolgen van verlies of diefstal van het apparaat. Idealiter biedt de beveiligingsoplossing de mogelijkheid om belangrijke apps en contacten met een wachtwoord te vergrendelen.
Vakje 6: Wees voorzichtig op sociale netwerken
Sociale netwerken zijn extreem populair voor het uitwisselen van nieuws of het vinden van en in contact blijven met vrienden. Het is niet verstandig om te veel informatie op dergelijke platformen te onthullen. Een huis- of e-mailadres dat op Facebook staat, kan een cybercrimineel al de mogelijkheid geven om hier misbruik van te maken voor een aanval of inbraak.
Vakje 7: December: hou je ogen open
Onderzoek of webshops legitiem zijn voordat je er iets koopt. Lees de algemene voorwaarden, de voorwaarden voor levering en betaling en controleer of er bijkomende (verzend)kosten zijn. Controleer ook de reputatie van de webshop, bijvoorbeeld door deze via Google op te zoeken en ga na of de webwinkel is aangesloten bij branchevereniging thuiswinkel.org.
Vakje 8: Pas op voor gevaarlijke kerstkaarten!
Fysieke kerstkaarten worden steeds vaker vervangen door elektronische varianten. Criminelen spelen hierop in door elektronische nepkaarten te versturen met gevaarlijke bijlagen of links, die het systeem kunnen infecteren met malware. E-greetings die afkomstig zijn van onbekenden kunnen dan ook het beste ongelezen worden weggegooid.
Vakje 9: Wees voorzichtig met verkorte links!
Verkorte URL’s worden steeds vaker gebruikt, ook buiten Twitter. Omdat bij deze links niet duidelijk is waar de link naartoe leidt, kunnen zij gemakkelijk worden ingezet door cybercriminelen om te linken naar geprepareerde websites die malware verspreiden. Ga voor het klikken op een verkorte URL na waar de link heen leidt, bijvoorbeeld door met de muis over de link heen te gaan zonder te klikken.
Vakje 10: Betaal veilig online
Let tijdens het betaalproces goed op of de verbinding is versleuteld. Dit kun je zien aan het slotje voor de URL en de aanduiding https in plaats van http aan het begin van de URL en de groene kleur die de meeste browsers tonen in de balk van de URL.
Vakje 11: Gebruik veilige apps voor mobiele apparaten
Download alleen apps vanuit de officiële apps-market, zoals Google Play voor Android, of van de website van de maker van de app. Kijk vooraf naar het aantal downloads en naar de waardering van de app en controleer tijdens de installatie welke rechten de app allemaal wil krijgen. Als hier onlogische functionaliteiten tussen zitten, breek de installatie dan af.
Vakje 12: Ruim de harde schijf op
Controleer regelmatig of er oude, ongebruikte programma’s op de harde schijf staan en de-installeer deze als dat het geval is. Maak geen gebruik van programma’s die niet langer worden ondersteund door de fabrikant, want dat betekent dat mogelijke veiligheidslekken niet meer worden gedicht.
Vakje 13: Pas op voor tikfouten
Als je een URL intypt, zorg er dan voor dat je geen typefouten maakt. Als je bijvoorbeeld facbook.nl intypt in plaats van facebook.nl, kom je op een site terecht waar men bezoekers allerlei producten probeert aan te smeren. In een nog vervelender scenario kom je op een site terecht waar je pc met malware wordt geïnfecteerd.
Vakje 14: Maak internetbankieren veilig
Maak alleen gebruik van internetbankieren als er een tweefactor-authenticatieprocedure is toegepast waarbij je een eenmalig wachtwoord toegestuurd krijgt per sms of op een speciaal apparaatje dat je van de bank hebt gekregen. De module BankGuard, die onderdeel is van de producten van G Data, biedt als enige technologie ter wereld bescherming tegen bekende en nog onbekende banktrojanen. Dat zijn stukjes malware die heel moeilijk door traditionele antivirussoftware worden herkend en waarmee cybercriminelen zich ongemerkt in een banktransactie kunnen nestelen.
Vakje 15: Houd kinderen veilig online
Het internet is een populaire plek voor kinderen en tieners. Maar op datzelfde internet is veel content te vinden die niet geschikt is voor deze jonge surfers, bijvoorbeeld over geweld, wapens, drugs en seks. Om dit soort content weg te houden bij kinderen, is het verstandig om samen met je kind te surfen en samen te beslissen welke sites veilig zijn. Maak ook duidelijk aan het kind dat niet iedereen is wie hij zegt te zijn op internet en dat het onverstandig is om vreemden online in vertrouwen te nemen. Een beveiligingsoplossing met kinderbeveiliging kan helpen om kinderen veiliger gebruik te kunnen laten maken van het internet.
Vakje 16: Wees alert bij het online shoppen
Als je meerdere creditcards hebt, is het verstandig om slechts één ervan te gebruiken voor online shoppen. Op die manier is het gemakkelijker om een overzicht te hebben van wat er met de kaart gebeurt en of er frauduleuze betalingen mee worden verricht. Het is handig om het telefoonnummer waarmee de creditcard geblokkeerd kan worden altijd in de buurt te hebben, dus zorg ervoor dat je het ergens bewaart waar je er gemakkelijk bij kunt.
Vakje 17: Maak back ups van je gegevens
Digitale foto’s en filmpjes van je familie en vrienden verliezen is heel vervelend. Het is dan ook verstandig om een back up te maken van alles wat je niet zou willen verliezen. Op die manier kun je de gegevens weer op je pc zetten na een crash of een malware-infectie. Veel goede beveiligingssoftware biedt ook een module voor het maken van back ups.
Vakje 18: Wees veilig als je een paar dagen weg gaat met Kerst
Veel mensen gebruiken de kerstvakantie om naar de zon, de sneeuw of een gezellig huisje te gaan. Tegenwoordig wordt op veel plaatsen (gratis) wifi aangeboden aan gasten. Wees je ervan bewust dat deze wifi-connecties bijna nooit goed versleuteld zijn, zelfs niet als er een wachtwoord voor nodig is om erop te komen, en zelfs niet als je ervoor moet betalen. Het is voor kwaadwillenden erg gemakkelijk om al het verkeer op deze verbindingen af te luisteren. Doe liever geen privacygevoelige zaken wanneer je een dergelijke verbinding gebruikt, en doe vooral geen financiële transacties.
Vakje 19: Pas op voor onveilige fotoprintmachines
Fotoprinters worden steeds populairder. Je steekt je SD-kaart of USB-stick in de automaat, betaalt het verschuldigde bedrag en de printer maakt hoogwaardige afdrukken. Helaas zijn deze apparaten slecht beveiligd tegen malware en door het grote aantal interacties met USB-sticks en SD-kaarten, zijn veel van die machines geïnfecteerd. Na gebruik van de printer, staat de malware ook op jouw kaartje of stick, waarmee jij later je pc weer kunt besmetten. Scan dus altijd je USB-sticks en SD-kaarten op malware voordat je ze op je pc opent.
Vakje 20: Surf veilig
Internetgebruikers zouden altijd gebruik moeten maken van een firewall tijdens het surfen. Een goede firewall beschermt de computer tegen aanvallen van buiten en voorkomt in veel gevallen dat eventuele malware op je systeem contact kan opnemen met zijn command & control server, die hem opdrachten geeft.
Vakje 21: Neem maatregelen tegen gegevensdiefstal van je smartphone
Smartphones worden regelmatig verloren of gestolen. Het kan iedereen overkomen, en daarom is het verstandig om op voorhand maatregelen te treffen. Eén van die maatregelen is het installeren van gegevensbescherming. Daarmee kun je het apparaat op afstand blokkeren, het met GPS terugvinden, en gegevens wissen. Op die manier kan een eventuele dief of vinder in elk geval niet bij jouw gegevens. G Data InternetSeurity voor Android biedt een dergelijke module.
Vakje 22: Maak ruimte op je systeem
Ga eens rigoureus door al je bestanden heen en verwijder de bestanden die je dubbel hebt, of die je niet meer nodig hebt. Zo maak je ruimte voor nieuwe bestanden, foto’s en video’s.
Vakje 23: Verwijder gegevens grondig
Als je van plan bent om je laptop, desktop of harde schijf te verkopen, zorg er dan voor dat je gegevens goed zijn verwijderd. Het is niet genoeg om bestanden in de prullenmand te plaatsen en die vervolgens te legen. Datashredders en eraser software kunnen je hierbij helpen. Deze maken vaak deel uit van beveiligingssuites.
Vakje 24: Bescherm belangrijke bestanden extra
Het is verstandig om de toegang tot belangrijke digitale bestanden, zoals contracten, verzekeringspolissen, gescande certificaten en identiteitsbewijzen goed te beveiligen. Een digitale data safe kan hierbij helpen: het versleutelt de bestanden en geeft ze pas vrij als het juiste wachtwoord is ingegeven. G Data TotalProtection 2014 biedt een dergelijke module.