CBP: 'Google overtreedt de wet door persoonsgegevens te combineren'

Het combineren van persoonsgegevens door Google sinds de invoering van de herziene privacyvoorwaarden per 1 maart 2012 is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dit stelt het College bescherming persoonsgegevens (CBP). De privacywaakhond heeft onderzoek gedaan naar de nieuwe privacyvoorwaarden van Google.
CBP: 'Google overtreedt de wet door persoonsgegevens te combineren'
Internetgebruikers laten bij allerlei diensten van Google persoonsgegevens achter. Google koppelt deze persoonsgegevens aan elkaar, zonder gebruikers hierover vooraf goed te informeren en zonder hiervoor toestemming te vragen. Het CBP concludeert op basis van het onderzoek dan ook dat Google gebruikers onvoldoende voorlicht over de wijze waarop het bedrijf persoonsgegevens zowel verzamelt als aan elkaar koppelt en het doel hierachter.
Onzichtbaar web van persoonsgegevens
“Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden”, aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. Google zet de gecombineerde persoonsgegevens onder andere in voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en om diensten te personaliseren. De informatie die wordt gebruikt bestaat deels uit gevoelige informatie zoals betalingen, locaties en het surfgedrag van de gebruiker.
Het CBP heeft Google inmiddels uitgenodigd voor een hoorzitting waarna de toezichthouder zal beslissen over de inzet van handhavende middelen. Google heeft inmiddels tegenover Webwereld op de uitspraken van het CBP gereageerd. "Ons privacy beleid respecteert Europese wetgeving en stelt ons in staat om simpelere en efficiëntere diensten te creëren. We hebben gedurende dit proces elke mogelijkheid aangegrepen om het gesprek met het CBP aan te gaan en dat zullen we ook blijven doen", laat Google Nederland weten.