FBI zet malware in om verdachte te bespioneren

De FBI maakt gebruik van malware om terroristen te kunnen bespioneren. Verdachten worden verleid op een link in een e-mail te klikken, waarna malware wordt gedownload van een server in het FBI-kantoor in Quantico, Virginia. De malware stelt de FBI in staat onder andere de webcam van de verdachte in te schakelen, zonder dat het lampje van de webcam gaat branden.
FBI zet malware in om verdachte te bespioneren
De praktijken zijn aan het licht gekomen in een rechtszaak tegen een man die heeft gedreigd een reeks bommen af te laten gaan in universiteiten en vliegvelden verspreid door de Verenigde Staten (VS). De FBI onderzocht de zaak. De malware stelde de opsporingsinstantie in staat de man op te sporen en aan de bedreigingen te koppelen. De werkwijze wordt beschreven in een aantal openbaar gemaakte documenten die The Washington Post in handen heeft.
Door FBI zelf ontwikkeld
De malware is door de FBI zelf ontwikkeld. Marcus Thomas, een voormalig medewerker van de FBI, zegt tegen The Washington Post dat de software al enkele jaren in gebruik is. Op welke schaal de malware wordt ingezet is echter onduidelijk. De opsporingsinstantie mag verdachten alleen met malware infecteren nadat dit door een rechtbank is goedgekeurd. Een rechter in Denver gaf de FBI toestemming in de zaak rond de bommeldingen de malware in te zetten.
De FBI krijgt overigens zeker niet altijd van de rechter toestemming en wordt met regelmaat teruggefloten. Als voorbeeld noemt The Washington Post een zaak waarbij de FBI eveneens de webcam van een verdachte wilde inschakelen. De rechter oordeelde dat de FBI hiermee ernstig inbreuk zou maken op de privacy van de verdachte en verbood de werkwijze daarom.