'In 2014 kunnen we iedere maand een grote data breach verwachten'

Volgend jaar kunnen we iedere maand een groot datalek verwachten. Gegevens zullen hierdoor naar verwachting op grote schaal uitlekken. Cybercriminelen gaan zich komend jaar meer richten op mobiel bankieren en het uitvoeren van geavanceerde gerichte aanvallen (advanced persistent threats). Dit voorspelt Trend Micro in zijn jaarlijks vooruitblik op het komende jaar.
'In 2014 zullen we iedere maand een grote data breach zien'
Trend Micro beschrijft in het rapport “Blurring Boundaries: Trend Micro Security Predictions for 2014 and Beyond” zijn verwachtingen voor 2014. Het bedrijf verwacht dat bankieren via mobiele apparaten zal leiden tot een toename van het aantal Man-in-the-Middle-aanvallen. Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat twee-staps-verificatie hierdoor niet langer zal voldoen en nieuwe maatregelen nodig zijn.
Malafide Android-apps
Daarnaast verwacht Trend Micro in 2014 dat het aantal malafide Android-apps die een hoog risico met zich meebrengen groeit tot 3 miljoen stuks. Mobiele devices zullen steeds vaker worden aangevallen door geavanceerde bedreigingen zoals clickjacking en watering hole attacks. Cybercriminelen zetten naar verwachting steeds vaker target attack-methodes gebruiken zoals open source research en gepersonaliseerde spear phishing-methodes.
Ook waarschuwt Trend Micro voor het gebrek aan support voor populaire software als Java 6 en Windows XP. Het securitybedrijf waarschuwt dat miljoenen PC's hierdoor zullen worden aangevallen door cybercriminelen. Tegelijkertijd blijft het voor wethandshavers door het 'Deep Web' moeilijk cybercriminaliteit op grote schaal aan te pakken.
Cyberspionage
Het beveiligingsbedrijf gaat ook in op de grootschalige cyberspionage door overheden die afgelopen jaar aan het licht is gekomen. Trend Micro stelt dat het vertrouwen van burgers door de onthullingen is aangetast. Het bedrijf verwacht dat dit in 2014 tot verschillende acties zal leiden om de privacy van burgers te herstellen.
‘Internet of Everything’
Het rapport focust ook op de groei van het ‘Internet of Everything’ dat volgens Trend Micro een spreekwoordelijke ‘game changer’ wordt als het gaat om persoonlijke technologie. Het bedrijf waarschuwt dat de snel groeiende augmented reality-technologie op draagbare apparaten zoals horloges en brillen de kans op grootschalige online identiteitsdiefstal steeds waarschijnlijker wordt.
Trend Micro brengt dit scenario in beeld gebracht in Trend Micro’s 2020 series. Dit is een white paper op basis van Project 2020 die is ontwikkeld in samenwerking met het International Cyber Security Protections Alliance (ICSPA). De film laat een toekomst zien die draait om technologie en probeert stakeholders wakker te schudden actie te ondernemen om voorbereid te zijn op deze dreigingen.