'AIVD infiltreerde in 2007 de online game Second Life'

De AIVD is geïnfiltreerd geweest in de populaire online game Second Life. De Nederlandse inlichtingendienst zou al sinds 2007 in het virtual reality-spel actief zijn.
'AIVD infiltreerde in 2007 de online game Second Life'
Dit blijkt uit stukken die De Telegraaf heeft ingezien. Een agent die betrokken is geweest bij de infiltratie meldt aan de krant: "Ik had destijds drie ’persoonlijkheden’. Mijn teamleider heeft er ook een paar keer los van mij rondgelopen. Dan zei hij ineens: ’Ben je daar en daar al eens gaan kijken?’". De agent stelt meerdere online personages te hebben gehad, die in Second Life 'avatars' worden genoemd.
'Nederland loopt voorop in infiltratiemethodiek'
De Telegraaf stelt dat Nederland wereldwijd voorop liep in de infiltratiemethodiek. De tactieken voor het infiltreren van online games zou door de AIVD in 2008 zijn gedeeld met andere inlichtingendiensten. Dit gebeurde op een congres in New York. "Na hun presentatie werden de AIVD’ers aangesproken door buitenlandse collega’s voor nadere uitleg. Het bewijst dat de dienst online een uitstekende informatiepositie heeft, iets waar hij internationaal ook lof voor krijgt", zegt de betrokken agent tegen de krant.
Het is onduidelijk of de infiltratie van Second Life de AIVD iets heeft opgeleverd en of deze werkwijze nog steeds wordt gebruikt. De inlichtingendienst wil hierover geen uitspraken doen.