'61,5 procent van het websiteverkeer wordt door bots gegenereerd'

Maar liefst 61,5 procent van al het websiteverkeer op internet is afkomstig van bots. Dit is fors meer dan vorig jaar, toen 51 procent van al het webverkeer door bots werd gegeneerd.

Dit blijkt uit onderzoek van Incapsula. Incapsula is een bedrijf dat als beschermlaag voor een website kan worden ingezet en hierdoor cyberaanvallen kan afslaan. Het bedrijf levert vergelijkbare diensten met het bekende Cloudflare.
Herhaling
Het beveiligingsbedrijf voerde vorig jaar voor het eerst onderzoek uit naar webverkeer en kwam tot de conclusie dat ruim de helft van al het verkeer niet door mensen wordt veroorzaakt. Deze opvallende conclusie leiden tot veel vragen, waarna Incapsula van verschillende kanten het verzoek kreeg het onderzoek te herhalen. Het bedrijf heeft daarom het onderzoek dit jaar herhaald.
'61,5 procent van het websiteverkeer wordt door bots gegenereerd'
Niet iedere bot is kwaadaardig. 31 procent van al het webverkeer bestaat uit bots van zoekmachines en andere 'goede' bots. 5 procent van de bots zijn 'scrapers', tools die worden ingezet om informatie te verzamelen. Deze informatie kan bestaat uit e-mailadressen, websitecontent of andere data. 4,5 procent van het verkeer wordt veroorzaakt door hacktools.
Spam
Spammers zijn goed voor 0,5 procent van al het webverkeer. Het gaat in dit geval niet om spam die via e-mail wordt ontvangen, maar spam die op websites als bijvoorbeeld een reactie op een blogpost worden geplaatst. 20,5 procent van het verkeer is afkomstig van een groep die 'Other Impersonators' heet. Het gaat hierbij om tools die marketinginformatie verzamelt, maar ook om DDoS-tools die bedoeld zijn om websites neer te halen. Ook tools die grote hoeveelheden bandbreedte consumeren om de dienstverlening van bedrijven te onderbreken vallen onder deze groep.
Het volledige onderzoek is te vinden op de website van Incapsula.