Belgacom investeert 15 miljoen euro in beveiliging

Belgacom maakt bekend dat haar Raad van Bestuur een actieplan heeft goedgekeurd om de beveiliging van zijn IT- en telecomsystemen te verbeteren. Het actieplan moet zeker stellen dat Belgacom in de toekomst de veiligheid van zijn systemen kan garanderen.
Belgacom investeert 15 miljoen euro in beveiliging
Na onthullingen van NSA-klokkenluider Snowden bleek Belgacom International Carrier Services (BICS), een dochteronderneming van Belgacom, geïnfecteerd te zijn met spionagesoftware. De malware is hoogstwaarschijnlijk geïnstalleerd door de Britse inlichtingendienst GCHQ om informatie te verzamelen over klanten. Anonieme bronnen binnen het bedrijf melden eerder deze maand nog dat Belgacom grote moeite heeft de spyware van zijn systemen te verwijderen.
Meerjarenplan
Het bedrijf heeft daarom nu een meerjarenplan opgesteld. Belgacom investeert volgend jaar 15 miljoen euro in het verbeteren van de beveiliging van zijn IT- en telecomsystemen. Zo wordt een Cyber Defense Unit opgericht dat zich uitsluitend gaat bezig houden met het opsporen en oplossen van cyberincidenten.
“Cyber security is voor Belgacom steeds een belangrijke prioriteit geweest,” aldus Geert Standaert, Chief Technology Officer, “niet alleen binnen ons bedrijf, maar ook voor onze klanten. Het is die focus op beveiliging die ons in staat heeft gesteld om in september de inbraak in onze IT-systemen vast te stellen en aan te pakken. En dankzij die succesvolle clean-up kunnen we vandaag ook onze telecomomgeving beter controleren en beschermen. De kennis en ervaring die we hebben opgedaan zijn van cruciale waarde.”
Zero-risico kan niet worden gegarandeerd
“Geen enkel individueel bedrijf kan een zero-risico garanderen wanneer het gaat om cyber-criminaliteit,” benadrukt Stefaan De Clerck, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Belgacom, “vooral niet in gevallen van internationale staatsspionage, zoals die de voorbije maanden aan het licht kwamen. Maar met dit plan willen wij als telecomoperator in elk geval ons deel van de verantwoordelijkheid opnemen. Om op termijn tot een duurzame oplossing te komen, blijft het essentieel dat alle betrokken stakeholders, zowel in de privésector als bij de overheid, hun inspanningen op gebied van cyber-defensie verder versterken en coördineren. Belgacom pleit voor een strikt en duidelijk wetgevend kader op Europees niveau, dat de operatoren kan ondersteunen in hun inspanningen om de privacy van hun klanten optimaal te beschermen.”
Geert Standaert benadrukt dat ook transparantie en samenwerking tussen de operatoren essentieel is. “Op internationaal niveau is Belgacom voorzitter van het ETIS-platform dat de grote Europese telecomoperatoren samenbrengt rond de veiligheidsproblematiek. Wij hadden de voorbije maanden ook verschillende informele contacten, en we delen systematisch specifieke informatie en knowhow met de sector via de bevoegde instanties, het BIPT en het CERT. Gezien het belang van de problematiek, ligt het voor de hand om alle beschikbare krachten te bundelen”, legt Standaert uit.