Beveiligingsapps voor Android presteren steeds beter

Leveranciers van anti-virussoftware voor Android-smartphones en -tablets hebben de effectiviteit van hun oplossingen aanzienlijk verbeterd. Het overgrote merendeel van de beveiligingsapps blijkt aanzienlijk beter te presteren dan enkele maanden geleden.

Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbedrijf AV-Test, dat 28 verschillende beveiligingsapps voor Android onderzocht. Niet iedere app presteert goed. Zowel VIRUSfighter Android van SPAMfighter als Mobile Security van Zoner blijken op alle fronten zeer slecht te presteren. De apps ontvangen als enige het AV-Test certificaat niet.

Maximale score

De overige 26 apps voldoen wel aan de eisen van AV-Test en zijn dus wel gecertificeerd. De volgende apps hebben de maximale score behaald:

Avast: Mobile Security 3.0 Avira: Free Android Security 2.1 ESET: Mobile Security & Antivirus 2.0 Ikarus: mobile.security 1.7 Kaspersky: Internet Security 11.2 Kingsoft: Mobile Security 3.2 Trend Micro: Mobile Security 3.5 TrustGo: Mobile Security 1.3

Andreas Marx, CEO van AV-Test, zegt in een reactie tegen The Register dat één nadeel van mobiele beveiligingsapps doorgaans onderbelicht blijft. Beveiligingsapps voor het Android-platform zijn simpelweg niet in staat dezelfde prestaties te leveren als beveiligingsapps voor Windows. Zo draaien alle beveiligingsoplossingen voor Android in een sandbox en blijken niet in staat aangetroffen malafide apps automatisch te verwijderen. De apps waarschuwen alleen de gebruiker, die vervolgens handmatig de verdachte app moeten verwijderen.

Via: Net-Security.org