Prijzen op ondergrondse online hackersmarkten dalen

 

Cybercriminelen kunnen online allerlei tools, data en informatie aanschaffen voor hun activiteiten. De markten zijn erg populair en groeien harder dan ooit. De prijzen op de ondergrondse markten dalen echter.

meersmartphonesdandesktops

Dit meldt BBC op basis van een onderzoek van het beveiligingsbedrijf SecureWorks. Wie een bankrekening met een saldo van maar liefst 300.000 dollar wil aanschaffen is hiervoor vandaag de dag slechts 300 dollar kwijt. Dit is fors minder dan enkele jaren geleden. De BBC meldt dat met 300 dollar in 2011 een bankrekening met een saldo van ‘slechts’ 7.000 dollar kon worden gekocht.

Persoonsgegevens

Ook andere informatie is relatief goedkoop beschikbaar. Zo kan de identiteit van een Amerikaans slachtoffer worden aangeschaft voor 25 dollar, terwijl voor de persoonsgegevens van een Britse burger 30 tot 40 dollar wordt gevraagd. Dergelijke gegevens waren twee jaar geleden nog zo’n 60 dollar waard. Creditcardgegevens zijn beschikbaar voor 4 dollar per Amerikaanse Visa of Mastercard, terwijl 7 tot 8 dollar wordt gevraagd voor Europese varianten.

De prijsverschillen zijn volgens de onderzoekers eenvoudig te verklaren. Cybercriminelen zijn simpelweg meer geld kwijt om het gestolen geld van een Amerikaans bankaccount of creditcard over te hevelen naar hun eigen bankrekening dan bij Europese varianten. Dit aangezien de hackers vaak in Oost-Europa of Aziƫ gevestigd zouden zijn.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Joe Stewart, leidinggevende van SecureWorks’ afdeling die onderzoek doet naar malware, in samenwerking met de onafhankelijke onderzoeker David Shear. De onderzoekers hebben onder andere een aantal Russische ondergrondse webshops onderzocht.