Nederland ICT: Afnemers moeten geen genoegen nemen met onveiligheid

Afnemers van apparaten die met internet verbonden zijn moeten alleen genoegen nemen met veilige producten. Nederlandse bedrijven kunnen hierdoor leveranciers van de apparaten dwingen producten en diensten volgens het ‘secure-by-default’-principe in te richten.
Nederland ICT
Bart Pegge, beleidsadviseur van branchevereniging Nederland ICT, reageert in een column op een factsheet van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) over het beveiligen van aan het internet verbonden apparaten. Als reactie op deze factsheet stelt Pegge dat het veilig maken van dit soort apparaten een verantwoordelijkheid is die leveranciers en afnemers samen delen.
Informeren
De beleidsadviseur stelt dat leverancier de verantwoordelijkheid hebben afnemers te informeren over de beveiligingsrisico’s die het product met zich meebrengt en de stappen die genomen moeten worden om de apparaten veilig met het internet te verbinden. Tegelijkertijd stelt Pegge dat apparaten alleen echt veilig kunnen worden als afnemers leveranciers hiertoe dwingen.
Nederland ICT wil daarom graag met afnemers in gesprek over de gedeelde verantwoordelijkheid en de verwachtingen die leveranciers en afnemers van elkaar hebben over secure-by-default. Het bedrijf organiseert hiervoor onder andere de workshopreeks ‘Secure in bedrijf’, met op 15 januari 2013 het thema ‘secure-by-design’.