Meer omzet door innovatieve IT

Technologische innovaties hebben grote impact op de manier waarop bedrijven en organisaties zaken doen. Nieuwe ontwikkelingen als cloud computing, mobility, Big Data en analytics kunnen ondernemingen ingrijpend veranderen. Dat geldt niet alleen voor multinationale ondernemingen met mega-budgetten: ook bedrijven uit het MKB kunnen er hun voordeel mee doen. Onderzoek naar het gebruik van innovatieve IT binnen het MKB toont dat aan. Een relatief groot percentage bedrijven uit het MKB ziet bovendien kansen in het gebruik van nieuwe IT-toepassingen.

Marcel Groenenboom

Marcel Groenenboom

Goede match

Cloud computing en MKB blijken bijvoorbeeld goed te matchen. Dat is niet verwonderlijk, want cloud computing ontzorgt. Zeker voor het MKB, waar het aantal IT-toepassingen de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Al die servers, netwerken, applicaties en werkstations vergen tijd aan installatie, beheer en onderhoud. Daarnaast komen kosten voor updates, nieuwe releases, securitymaatregelen of uitbreiding van systemen steeds terug. Tijd en geld die beter besteed kunnen worden aan sales en marketing.

Cloud computing biedt hiervoor dé oplossing. Zeker als het wordt ingezet als aanvulling op traditionele on-premise IT-oplossingen: bedrijven hoeven dan zelf niet langer te investeren in hard- en software. Geen zorgen meer over het beheer, back-ups of security. Zelfs het ad hoc tunen van de IT-capaciteit is mogelijk. Meer verwerkingskracht kan makkelijk worden bijgeschakeld. En dit kan zonder extreem hoge kosten, want in het cloud-concept geldt ‘pay per use’. Een ander belangrijk voordeel van cloud computing is dat bedrijven geen last meer hebben van verouderde systemen. Via cloud heeft men steeds de beschikking over de meest actuele software.

Mobility

Nieuwe technologie stopt uiteraard niet bij cloud computing. Ook de ontwikkelingen op het terrein van social media en mobility worden door het MKB op de voet gevolgd. En dat niet alleen, het onderzoek wijst uit dat men er ook business mee weet te genereren. Met name bedrijven die actief zijn in de retail zien kansen op het vlak van mobility. Zo heeft een retailer een app laten ontwikkelen om vaste klanten op hun smartphone individuele aanbiedingen te doen. Daarmee kan men een klant die in de buurt van de winkel is, producten aanbieden die zijn afgestemd op persoonlijke voorkeuren als dieetwensen, gezinssamenstelling of bijzondere gebeurtenissen zoals een verjaardag.

Het meest belangrijke voor mij is dat bedrijven die innovatieve technologie omarmen, doorgaans beter scoren dan hun concurrenten. Ondernemingen die adaptief zijn ten opzichte van cloud computing rekenen voor 2014 op groei van hun omzet. Bedrijven die een afwachtende houding ten aanzien van cloud computing hebben, melden een gelijkblijvende omzet of verwachten zelfs een afname.

Kennelijk is er een directe relatie tussen het gebruik van nieuwe innovatieve technologie en het bedrijfsresultaat. Daar kan niemand binnen het MKB ongevoelig voor blijven.

Marcel Groenenboom, Director General Business & Channels van SAP Nederland