F-Secure waarschuwt voor forse toename van aanvallen op Smart TV's in 2013

IP-tv's, ook vaak Smart TV's genoemd, zijn vaak niet of slecht beveiligd en zijn hierdoor erg kwetsbaar voor malware. Beveiligingsbedrijf F-Secure voorspelt volgens jaar dan ook een forse toename van het aantal aanvallen op Smart TV's te zien.
F-Secure
Sean Sullivan, analist bij F-Secure, waarschuwt dat IP-tv's erg gevoelig zijn voor aanvallen van hackers. De televisies zijn continu met internet verbonden, terwijl zij niet zijn voorzien van beveiligingssoftware of een firewall. Gebruikers verzuimen daarnaast vaak het wachtwoord van hun IP-tv te veranderen. Hackers kunnen hierdoor met de standaard gebruiksnaam en wachtwoord inloggen op de televisie.
Bitcoin-mining en DDoS-aanvallen
De analist waarschuwt dat hackers hierdoor nagenoeg vrij spel hebben op Smart TV's. Dit is niet zonder risico. F-Secure verwacht volgend jaar een forse toename van het aantal aanvallen op Smart TV's te zien. Gebruikers van de televisie kunnen volgens het beveiligingsbedrijf slachtoffer worden van onder andere Bitcoin-mining, DDoS-aanvallen en clickfraude.
De waarschuwing van F-Secure komt kort nadat het Nederlandse Cyber Security Centrum een factsheet vrijgaf waarin de organisatie waarschuwt voor het gevaar van op internet aangesloten apparaten. De apparaten zouden door onjuiste configuratie een makkelijk slachtoffer zijn voor hackers. Nederland ICT riep in reactie op de factsheet Nederlandse afnemers van dergelijke apparaten op leveranciers te dwingen producten en diensten volgens het 'secure-by-default'-principe in te richten.