Nederlandse LinkedIn-gebruikers opvallend vaak slachtoffer van phishingaanvallen

Nederlandse LinkedIn-gebruikers zijn opvallend vaak slachtoffer van phishingaanvallen. Gebruikers uit Nederland werden dusdanig vaak aangevallen dat de aanvallen op de vierde plek staat in de ESET Live Grid statistieken van november, waarmee het aantal infecties in Nederland in kaart wordt gebracht. Dit meldt het Nederlandse SpicyLemon, distributeur van onder andere ESET NOD32.
SpicyLemon
Phishing e-mails zijn berichten die afkomstig lijken te zijn van een vertrouwde afzender, in dit geval LinkedIn. In de e-mails wordt doorgaans gesuggereerd dat het noodzakelijk is gegevens te controleren en proberen kwaadwillende gebruikers te overtuigen gebruikersnamen, wachtwoorden en autorisatiecodes af te staan. Omdat het slachtoffer de e-mail vertrouwt, is de kans groot dat ze deze link zullen bezoeken.
Informatie van de overheid
De grote hoeveelheid infecties van Nederlandse LinkedIn-gebruikers is opvallend aangezien de Nederlandse overheid veel moeite doet internet-gebruikers te informeren over en waarschuwen voor phishing-aanvallen. De cijfers tonen aan dat Nederlandse gebruikers ondanks de waarschuwingen gevoelig blijven voor dergelijke aanvallen van hackers.
Het is niet de eerste keer dat LinkedIn-gebruikers dit jaar doelwit zijn van hackers. Eerder bleken maar liefst 6,5 miljoen wachtwoorden van LinkedIn-gebruikers bij een hack buit te zijn gemaakt.
Andere infecties
De overige 4 toppers zijn bekende infecties. Het gaat om Iframe en ScrInject, wat een generieke manier van het aanbieden van malware is. Pdfka was ook in oktober aanwezig op de lijst. SpicyLemon adviseert gebruikers Adobe Reader bij te werken tot de meest actuele versie om zich te wapenen tegen dit virus. Win32/bProtector is nieuw in de lijst, maar stamt af van een bij ESET al langer bekende familie.