Minister Schippers: ‘Geen probleem dat een Amerikaans bedrijf het EPD ontwikkelt’

Het is geen probleem dat het elektronische patiëntendossier wordt gebouwd en beheerd door het Amerikaanse bedrijf CSC, zolang het bedrijf de garantie kan geven dat de informatie niet in handen van de Amerikaanse overheid kan vallen. Dit laat minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn & Sporten weten in een reactie op kamervragen van de PVV.
CSC
Het patiëntendossier kwam onlangs in het nieuws nadat bekend werd dat het bedrijf CSC het systeem ontwikkelt en gaat beheren. Dit kan tot problemen leiden met de Patriot Act, een wet die de Amerikaanse overheid de mogelijkheid geeft zonder tussenkomst van een rechter Amerikaanse bedrijven te dwingen gegevens en data af te staan.
Minister Schippers stelt dat het risico van de Patriot Act minimaal is als CSC een verklaring aanlevert dat de Patriot Act niet van toepassing is op het patiëntendossier. Het is echter de vraag of dit in de praktijk voldoende is om gegevens van Nederlandse burgers veilig te houden.
De Patriot Act stelt de Amerikaanse overheid immers in staat zonder tussenkomst van een rechter gegevens op te eisen. Mocht de Amerikaanse overheid dus van CSC eisen dat zij gegevens inleveren over de Nederlandse patiëntendossiers zal Nederland alleen achteraf naar de rechter kunnen stappen. De gegevens zijn op dit moment dus al in handen van de Amerikaanse overheid.