Microsoft waarschuwt voor nepapplicaties die geld proberen te stelen

Microsoft waarschuwt Windows- en Mac-gebruikers voor trojan horses waarmee hackers gebruikers geld afhandig proberen te maken. De malware zit verstopt in nagemaakte installatiesoftware voor applicaties en vraagt gebruikers via hun mobiele telefoon een activatiecode op te vragen.
Trojan horse
Methuselah Cebrian Ferrer, anti-malware onderzoeker bij Microsoft, waarschuwt dat de trojan horses verstopt zitten in zowel illegale als legale software. Gebruikers downloaden de malware in de veronderstelling de installatiesoftware van een applicatie te downloaden. De malware vraagt gebruikers tijdens de installatie echter om een activatiecode, die via een mobiele telefoon kan worden opgevraagd.
Vrije keuze
Ferrer waarschuwt dat de malware erg succesvol is, aangezien gebruikers het idee hebben een vrije keuze te kunnen maken. Deze keuze leidt echter tot een vast resultaat, waarbij het installatieprogramma wordt gedownload en uitgevoerd.
Antivirusbedrijf Dr. Web ontdekte onlangs malware die gebruikers van het Russische sociale netwerk VKontakte geld afhandig probeerde te maken. De trojan horse probeert door zich te vermommen als installatiesoftware voor de muziekapplicatie VKMusic 4 van VKontakte en gebruikers te vragen een activatiecode op te vragen via SMS. De malware heeft echter niets met het sociale netwerk te maken.