Nieuwe wiki helpt antivirussoftware scammers te herkennen

Het Nigeriaanse Co Creation Hub neemt actie tegen de Nigeriaanse '419'-scamberichten, waarin slachtoffers een groot bedrag wordt beloofd onder voorwaarde dat het slachtoffer eerst een kleiner bedrag aan de scammer overmaakt. Een online wiki biedt internetters de mogelijkheid sleutelwoorden uit de scam e-mails online te zetten, waardoor Antivirusscanners kde scamberichten eerder kunnen herkennen.
Wayopedia
Co Creation Hub stelt dat de scammers Nigeriaanse IT-bedrijven veel schade toebrengen. Zo zou het voor Nigeriaanse IT-organisaties erg moeilijk zijn internationale partners te overtuigen van hun goede intenties. Ook is PayPal nog steeds niet beschikbaar in Nigeria. Dit terwijl de wereldwijde betalingsdienst inmiddels in 190 landen actief is.
Wayopedia
Het Nigeriaanse bedrijf wil daarom scammers met de Wayopedia-wiki tegenwerken, door het voor antivirusscanners eenvoudiger te maken de scam-berichten te herkennen. De wiki biedt internetters die een scam e-mail ontvangen de mogelijkheid sleutelwoorden en zinnen uit de e-mail online te plaatsen. Deze informatie wordt doorgespeeld aan antivirusoplossingen, die hierdoor sneller de 419-scamberichten kunnen herkennen. Co Creation Hub wil hierdoor voorkomen dat mensen slachtoffer worden van scammers.
Bosun Tijani, mede-oprichter van Co Creation Hub, zegt tegen International Business Times dat scammers doorgaans tussen de 22 en 29 jaar oud zijn en een hoge opleiding volgen. Veel van dit soort mensen schatten volgens Tijani hun kansen in de softwareontwikkelingsector laag in en kiezen er daarom voor hun brood te verdienen met het scammen van internetters. Co Creation Hub wil scammers daarom overtuigen dat zij wel degelijk kansen hebben als softwareontwikkelaar aan de slag te kunnen.