Hack maakt draaien van desktopsoftware op Windows RT-tablets mogelijk

Een hacker is erin geslaagd ongesigneerde desktopsoftware te laten draaien op Windows RT-tablets van Microsoft. Microsoft complimenteert de hacker in een reactie en laat weten de hack niet als een gevaar te zien.
Windows RT-tablets
Door enkele aanpassingen te maken wist de hacker, die bekend is onder de naam 'clrokr' de beperkingen in de kernal te omzeilen, waarna de desktopapplicaties op het Windows RT-platform kunnen worden afgespeeld. Dit is standaard niet mogelijk. Gehackte Windows RT-apparaten kunnen alleen x86-applicaties draaien zijn zijn gecompileerd voor ARM-chips. Het aanbod van dit soort apps is zeer beperkt.
Secure boot
Het is niet mogelijk de hack op te slaan op Windows RT-apparaten, aangezien deze zijn uitgerust met de BIOS-opvolger Secure Boot. De hack kan hierdoor alleen in het werkgeheugen van het apparaat worden opgeslagen, waardoor deze verloren gaat zodra het apparaat opnieuw wordt opgestart. Na iedere herstart moet de hack dus opnieuw worden uitgevoerd.
Microsoft laat in een reactie aan The Next Web weten dat de hack geen gevaar met zich meebrengt, aangezien deze niet door de gemiddelde gebruiker kan worden uitgevoerd. De hack is alleen uit te voeren door iemand die lokale toegang heeft tot een systeem, beheerdersrechten weet te bemachtigen en beschikt over een debugger. Microsoft complimenteert de hacker voor zijn vindingrijk.