SP-Kamerlid Gesthuizen: groei cybercriminaliteit alarmerend

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt de grote groei van cybercrime-incidenten alarmerend. Het Kamerlid reageert hiermee op een bericht van de Fraudehelpdesk van afgelopen week blijkt dat het aantal meldingen van cybercrime-incidenten van 2000 gemelde incidenten in 2011 is gestegen naar 9000 meldingen in 2012.
'Groei van cybercrime is alarmerend'
Onderzoek van de Fraudehelpdesk toont aan dat de extreme groei voornamelijk wordt veroorzaakt door eem toename van misleidende telefoontjes van zogenaamde medewerkers van bekende softwarebedrijven. De verkopers proberen slachtoffers goedkoop beveiligingssoftware aanbieden. Wie op een dergelijke aanbieding ingaat loopt kans dat zijn of haar rekening via het internet wordt geplunderd.
Brief
Gesthuizen vraagt de minister van Veiligheid en Justitie daarom om een brief die ingaat op zowel de oorzaken als mogelijke oplossingen voor dit groeiende probleem. ‘Ik vind een dergelijke groei echt onacceptabel. Ik hoop dat deze cijfers de ogen van de minister opent en hem aanspoort snel te komen met serieuze plannen om deze sterke groei een halt toe te roepen’, laat Gesthuizen weten.