Google-zoekopdrachten in Chrome voortaan standaard verstuurd via SSL

Google verstuurt voortaan alle zoekopdrachten die via Google’s webbrowser Chrome worden uitgevoerd via een versleutelde SSL-verbinding. Zoekopdrachten van gebruikers die zijn ingelogd bij Google wordt al langer via versleuteld verzonden. De beveiligde verbinding zijn vanaf versie 25 van Chrome ook beschikbaar voor gebruikers die niet inloggen.
Google's webbrowser Chrome
Zoekopdrachten kunnen in de webbrowser in de adresbalk worden ingetypt, die eveneens dienst doet als zoekbalk. Chrome is niet de eerste webbrowser die het zoeken via Google met een SSL-verbinding beveiligd. Zowel Mozilla’s Firefox als Apple’s Safari versturen deze zoekopdrachten al langer via een versleutelde verbinding.
Gebruikers hoeven niet langer te wachten
Google stelt op het Chromium blog dat nieuwe maatregel het verzenden van zoekopdrachten via Chrome aanzienlijk veiliger maakt. Het bedrijf stelt daarnaast dat gebruikers nauwelijks langer hoeven te wachten op de zoekresultaten, aangezien het bedrijf gebruik maakt het spdy-protocol, een open source-netwerkprotocol voor het versturen van webcontent.
Het versturen van zoekopdrachten via een SSL-verbinding voorkomt dat aanvallers het dataverkeer kunnen onderscheppen en afluisteren. Google maakt het sinds mei 2010 mogelijk zoekdrachten via versleutelde verbindingen te versturen. Zoekopdrachten werden tot nu toe echter standaard onbeveiligd verzonden. Gmail, Google’s e-maildienst, maakt sinds begin 2010 al gebruik van SSL.