Overstap op IBAN misbruikt voor phishingaanval

Cybercriminelen misbruiken de overstap op het International Bank Account Number (IBAN) voor phishingaanvallen. In een aantal e-mails worden Nederlandse burgers opgeroepen op een link te klikken of een document te openen. Hiervoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).
International Bank Account Number (IBAN)
Aanvallers proberen burgers te overtuigen dat zij op een valse link moeten klikken of een besmet document moeten openen om hun rekeningnummer om te zetten in een IBAN. De e-mails worden verzonden uit naam van banken, de Nederlandse Vereniging van Banken, DNB of het Nationaal Forum SEPA-migratie.
DNB benadrukt dat banken burgers nooit dit soort e-mails versturen. De bank raadt burgers die een e-mail over IBAN ontvangen dan ook deze direct te verwijderen uit hun mailaccount en de prullenbak op hun computer. Het openen van de links of de bijlagen wordt met klem afgeraden.