Android-malware infecteert naast smartphones ook computers

Malware voor Android blijkt niet alleen data te stelen van besmette smartphones, maar is ook in staat computers die met geïnfecteerde mobiele apparaten worden verbonden te infecteren. De malware is ontdekt door Kaspersky Lab.
Android
De software werd aangeboden in Google Play onder de naam DroidCleaner. De app is inmiddels door Google uit de appwinkel verwijderd. DroidCleaner belooft gebruikers het geheugen van hun smartphone op te schonen, waardoor de prestaties van het apparaten zouden verbeteren. De app blijkt echter geheel andere dingen te doen.
Persoonlijke informatie wordt gestolen
Zo blijkt de app in staat te te zijn vanaf geïnfecteerde Android-smartphones SMS-berichten te verzenden en berichten van het apparaat te verwijderen. Daarnaast kan de malware persoonlijke informatie van de gebruiker inzien en uploaden naar een server van de ontwikkelaar. Denk hierbij aan contactgegevens en foto’s.
De malware infecteert niet alleen Android-apparaten, maar kan ook de computers infecteren. De software nestelt zich op de geheugenkaart van de smartphone en kopieert zichzelf automatisch naar de computer waarop de smartphone wordt aangesloten. De malware gaat op de computer van de gebruiker verder met het verzamelen van informatie en luistert de microfoon van het apparaat af indien deze aanwezig is. Deze data wordt uiteindelijk net als de data die van de smartphone is gestolen naar een server van de ontwikkelaar geüpload.