F-Secure: ‘Aantal ontdekte unieke malware-varianten voor de Mac is in 2012 verdubbeld’

121 nieuwe unieke varianten van malware zijn in 2012 op het Mac OS X-platform van Apple ontdekt. Dit is ruim twee keer zoveel als in 2011, toen 59 verschillende unieke exemplaren van malware werden aangetroffen. De opvatting dat de Mac malware-vrij is volgens F-Secure dan ook achterhaald.
OS X Mountain Lion
Het Finse anti-virusbedrijf stelt in het Threat Report H2 2012 dat het Windows-platform het belangrijkste doelwit van hackers blijft. Ook de Mac is echter niet langer vrij van virussen en malware. De groeiende populariteit van de Mac zorgt volgens F-Secure ervoor dat hackers het Mac OS X-platform niet langer negeren en steeds vaker malware ontwikkelen voor Mac’s.
Backdoors zijn populair
Vooral backdoors blijken onder cybercriminelen die Mac-gebruikers aanvallen aantrekkelijk te zijn. Van de 121 aangetroffen unieke malware-exemplaren blijkt maar liefst 85 procent een backdoor te zijn. In 7 procent ging het om trojan horses. Rogue software, software die zich voordoet als legitieme anti-virussoftware, staat op de derde plaats met 4 procent.
F-Secure stelt dat de groei van malware voor Mac’s afgelopen jaar langzaam, maar gestaag is gestegen. Een uitzondering hierop is de massale uitbraak van het Flashback-virus, een trojan horse die maar 600.000 Mac-gebruikers wist te infecteren.
Via: Security