Motiv lanceert beveiligde bestandsuitwisselingdienst voor zakelijke gebruikers

Motiv lanceert mSafe, een nieuwe dienst die beveiligde bestandsuitwisseling via internet mogelijk maakt. Bestanden van maximaal 10GB groot kunnen veilig worden gedeeld met geautoriseerde gebruikers.
Motiv mSafe
Bestandsuitwisselingdiensten en publieke opslagvoorzieningen als Dropbox, WeTransfer, SkyDrive en Google Drive zijn de laatste jaren erg populair geworden. Gebruikers delen via dergelijke diensten bestanden die te groot zijn om via e-mail te versturen. Daarnaast slaan gebruikers ook data op in de diensten. De bestandsuitwisselingdiensten zijn echter sterk gericht op de consumentenmarkt en minder geschikt voor gebruik in zakelijke omgevingen. Zo bestaat het risico dat derden bestanden afluisteren of onderscheppen. Ook kan het gebeuren dat gebruikers bestanden verkeerd adresseren, waardoor deze toegankelijk zijn voor de verkeerde gebruikers.
Gericht op zakelijke markt
Met mSafe speelt Motiv hierop in. mSafe is speciaal ontwikkeld voor de zakelijke markt en is gericht op het bijvoorbeeld uitwisselen van personeelsdossiers, medische dossiers of financiële informatie. Uitgangspunten zijn maximale veiligheid en betrouwbaarheid. Motiv draagt zorg voor de beveiliging van de uitgewisselde bestanden.
mSafe is gebaseerd op een werkruimte die een organisatie bijvoorbeeld per project, klant of contactpersoon aanmaakt. Aan deze virtuele folder koppelt de IT-beheerder of eigenaar gebruikers die op de werkruimte inloggen met behulp van een gebruikersnaam, wachtwoord en een eenmalige code. Zij krijgen deze code via een sms-bericht toegezonden. Gebruikers kunnen vervolgens bestanden uploaden naar de werkruimte. Deze bestanden komen eerst in een quarantaineomgeving waar zij worden gescand op malware. Daarna krijgen gebruikers automatisch per e-mail een bevestiging van de upload. De dienst is volledig webgebaseerd en vereist geen installatie van software. Alleen bestanden groter dan 100 MB vereisen een plug-in van Microsoft Silverlight.
Beschikbaar in twee varianten
Motiv levert mSafe in twee varianten: Business en Business +. De Business-variant is een 100% cloudoplossing waarbij Motiv zorgt voor veilige hosting in de twee eigen datacenterlocaties, die worden ingehuurd bij een datacenterexploitant in Nederland. Alle bestanden worden dus gegarandeerd binnen Nederland opgeslagen. Motiv brengt continu handelingen zoals inloggen, downloaden, uploaden en het aanmaken van een werkruimte in kaart. Beheerders krijgen wekelijks of maandelijks een overzicht van alle transacties binnen de werkruimte. Business + is de maatwerkvariant, waarmee mSafe als klantinterne oplossing wordt gepositioneerd.