Nederlandse bedrijven betalen de hoogste schadevergoedingen voor illegaal softwaregebruik

Nederlandse bedrijven betalen daarmee de hoogste kostenvergoedingen voor het gebruik van ongelicentieerde software van alle landen in de EMEA-regio in 2012. Naast financiële risico’s lopen bedrijven die illegale software gebruik ook beveiligingsrisico’s, aangezien zij vaak verouderde software gebruiken. Dit stelt BSA | The Software Alliance.
BSA | The Software Alliance
De kosten die bedrijven betalen voor het gebruik van ongelicentieerde software in Nederland zijn in 2012 met 56 procent gestegen ten opzichte van 2011. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze schadeclaims een waarde van 3,2 miljoen euro, waar dit in 2011 nog twee miljoen euro was. Dit bedrag is exclusief extra uitgaven voor bijvoorbeeld advocaten.
Gebruik van verlopen software
Het gebruik van ongelicentieerde software is niet altijd opzettelijk. Het wordt echter wel gezien als een schending van het intellectueel eigendomsrecht en is daardoor een serieus vergrijp met verstrekkende consequenties. Bedrijven die al dan niet opzettelijk gebruik maken van ongelicentieerde software lopen onder andere het risico verlopen softwareproducten te gebruiken. Deze software wordt niet langer ondersteund door de fabrikant en kan daarom ernstige beveiligingslekken bevatten. Aanvallers kunnen kwetsbaarheden in verouderde software gebruik om machines binnen het bedrijf te infecteren met virussen en andere malware.
“Het is alarmerend om te zien dat het gebruik van ongelicentieerde software bedrijven in Nederland meer kost dan in elk ander land in de EMEA-regio. Dit zou een indicatie kunnen zijn van een bovengemiddeld gebruik van ongelicentieerde software in Nederland”, zegt Julian Swan, Director of Compliance Marketing BSA EMEA. “Bedrijven moeten software meer gaan zien als een strategisch bedrijfsmiddel dat ze helpt producten te ontwikkelen, diensten te leveren, interne werkzaamheden uit te voeren en zaken te doen. Er is een bedrijf in Nederland, dat in 2012 circa 406.500 euro aan kostenvergoeding en legaliseringskosten heeft moeten betalen voor het gebruik van ongelicentieerde software. Bedrijven kunnen dit voorkomen door meer nadruk te leggen op een juist beheer van softwarematige bedrijfsmiddelen, ook wel bekend als Software Asset Management.”