Symantec ontdekt oude versie van Stuxnet-malware met alternatief aanvalsmechanisme

Een oude versie van de beruchte Stuxnet-malware met een alternatief aanvalsmechanisme. Stuxnet versie 0.5 was actief tussen 2007 en 2009 en paste een compleet ander aanvalsmechanisme toe dan de nu bekende opvolgers. Dit meldt Francis deSouza van Symantec.
Symantec
Inlichtingen van Symantec over deze oude versie van Stuxnet laten zien dat de malware is ontworpen om centrifuges voor verrijkt uranium te voorzien van uranium hexafluoride gas. Een dergelijke aanval kan ernstige schade veroorzaken aan de betreffende centrifuges en het complete uranium verrijkingssysteem.
Latere versies van Stuxnet
Latere versies van Stuxnet daarentegen, zijn ontworpen om het verrijkingsproces van uranium te verstoren door centrifuges geleidelijk te versnellen en te vertragen. Deze latere versies van de malware zijn ontdekt in juli 2010, nadat Stuxnet-variant werd verspreid over het beoogde doelwit: een faciliteit voor verrijkt uranium in Natanz, Iran.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het aanvalsmechanisme van de latere versies van Stuxnet de werkzaamheden in de Natanz faciliteit heeft getroffen. Het is echter onduidelijk of het doel van de nu ontdekte oudere versie inmiddels eveneens is bereikt. De implicaties in deze oude versie lijken erop te wijzen dat er al in 2005 of eerder aan het complete Stuxnet-project werd gewerkt.
Gebouwd op het Flamer-platform
Deze oude versie van Stuxnet is gebouwd op het Flamer-platform, een ander stukje uit de Stuxnet-puzzel. De malware-variant laat codes zien die niet zichtbaar waren in latere versies.