Eén op de acht Nederlanders wordt geconfronteerd met cybercriminaliteit

Eén op de acht Nederlanders is is afgelopen jaar slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. De helft van alle slachtoffers is gehackt. Vooral jongeren blijken veel te maken te hebben met cybercrime.
Eén op de achter Nederlanders is afgelopen jaar slachtoffer geworden van cybercriminaliteit
Het is de eerste keer dat het CBS berekent hoeveel Nederlanders slachtoffer zijn van computercrimianliteit. 12 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is met een of meer vormen van computercriminaliteit geconfronteerd. De helft van hen was het slachtoffer van hacken (inbreken op computer of smartphone, e-mailaccount of website). Een kwart werd gepest via internet, en een kwart had te maken met aan- of verkoopfraude. Een klein aandeel was slachtoffer van identiteitsfraude (onterecht gebruik van persoonsgegevens voor financieel gewin).
Vooral jongeren, die relatief actief zijn op internet, zijn vaak slachtoffer van cybercriminaliteit. Bijna één of vijf jongeren tussen 15 en 25 jaar geeft aan slachtoffer te zijn geworden van cybercrime. Ook onder 25- tot 45-jarige ligt dit aandeel met 15 procent hoger dan gemiddeld.