Ministerie van Veiligheid en Justitie gaat P2000-verkeer coderen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakt bekend het P2000-verkeer versleuteld te gaan versturen. Het is hierdoor niet langer mogelijk mee te luisteren met het communicatieverkeer tussen hulpdiensten en de meldingen op internet te verspreiden.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat de communicatie via het P2000-netwerk coderen
Ministerie Opstelten van Veiligheid en Justitie laat in een reactie op Kamervragen van de SP-leden Kooiman en Gesthuizen weten dat het P2000-verkeer in de nabije toekomst gecodeerd wordt verstuurd. Wilbert de Vries, eigenaar van de sites Alarmeringen.nl en 112tv.nl, meldt aan Webwereld dat het coderen van het P2000-berichtenverkeer voor oktober 2014 op de planning staat.
Einde voor websites die 112-meldingen verzamelen
De nieuwe maatregel betekent het einde voor websites die 112-alarmeringen verzamelen via het P2000-netwerk. De websites bieden overzichten aan van alle meldingen met daarbij gedetailleerde informatie. Denk hierbij aan het specifieke nummer van een wagen die naar een melding is gestuurd en de precieze locatie waar het voertuig naar toegaat. Voor de twee SP-kamerleden was het openbaar maken van dit soort informatie aanleiding om Kamervragen te stellen.
Naast het coderen van het P2000-verkeer wil Opstelten ook het gesprek aan gaan met zowel websites die 112-meldingen verzamelen als de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Met beide partijen wil de minister betere afspraken maken over de publicatie van privacygevoelige informatie.