Apple voert twee-staps-verificatie in

Apple beveiligt accounts van Apple-gebruikers voortaan met een twee-staps-verificatie. Dit betekent dat Apple-gebruikers voortaan niet alleen met hun wachtwoord invoeren om in te loggen, maar ook een code die naar hun iPhone wordt verzonden. De techniek is voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar.
Apple beveiligt accounts van Apple-gebruikers voortaan met een twee-staps-verificatie
De nieuwe beveiligingstechniek moet het aanzienlijk moeilijker maken zonder toestemming toegang te verkrijgen tot andermans Apple-account, ook wel Apple ID genoemd. Gebruikers wordt gevraagd één of meerdere apparaten op te geven als 'vertrouwd apparaat'. Zodra de gebruiker zijn wachtwoord invoert wordt voortaan een SMS-bericht naar dit apparaat verzonden met daarin een verificatiecode. Door deze code in te voeren kan de gebruiker het inlogproces afronden.
Herstelcode
Gebruikers krijgen daarnaast een herstelcode toegewezen, waarmee zij de toegang tot hun account kunnen herstellen. Met behulp van deze code is het mogelijk toegang te krijgen tot het account op het moment dat de gebruiker het wachtwoord of het apparaat dat is opgegeven als 'vertrouwd apparaat' niet meer in zijn of haar bezit heeft.
Deze werkwijze brengt een risico met zich mee. Apple waarschuwt gebruikers dat het bedrijf zelf niet langer in staat is het wachtwoord van een Apple-account te resetten. Gebruikers die dus hun wachtwoord én herstelcode kwijt zijn kunnen simpelweg geen toegang meer krijgen tot hun Apple-account. Het is dus belangrijk de herstelcode goed te bewaren.
Niet in Nederland beschikbaar
De twee-staps-verificatie is op dit moment alleen beschikbaar voor gebruikers uit Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Ierland en Nieuw-Zeeland. De beveiligingsmaatregel wordt hoogstwaarschijnlijk binnenkort ook in Nederland ingevoerd.