Nationale veiligheid Nederland in 2012 één keer in gevaar door beveiligingsprobleem

De nationale veiligheid van Nederland is in 2012 één keer in gevaar geweest door een ICT-beveiligingsprobleem. Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) gaat steeds pro-actiever te werk bij de opsporing en het verhelpen van beveiligingslekken.
De nationale veiligheid van Nederland is in 2012 één keer in gevaar geweest door een ICT-beveiligingsprobleem
Dit blijkt uit een overzicht van 259 meldingen die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft opgevraagd. De website besloot de meldingen op te vragen nadat vorig jaar bleek dat de staatsveiligheid in 2011 regelmatig door ICT-problemen in gevaar is geweest. De situatie bij de Nederlandse overheid is dus verbeterd.
Directe bedreigingen
In slechts één geval is afgelopen jaar dus de staatsveiligheid in gevaar geweest. De overheid blijkt echter ook negen maal geconfronteerd te zijn met een directe bedreiging. Ook zijn tenminste vier gerichten aanvallen op de Nederlandse overheid uitgevoerd. Het openbaar maken van één beveiligingslek had vorig jaar tot diplomatieke problemen kunnen leiden, al is niet precies duidelijk om wat voor lek het gaat.
Desondanks blijkt de overheid op verschillende punten zijn werkwijze nog flink te kunnen verbeteren. Zo blijken overheidsinstanties opvallend vaak veelvoorkomende fouten te maken, die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Zo blijkt de overheid in 130 gevallen verouderde software te gebruiken of eenvoudig te voorkomen fouten te maken in de instellingen.

Nationale veiligheid Nederland in 2012 één keer in gevaar door beveiligingsprobleem

De nationale veiligheid van Nederland is in 2012 één keer in gevaar geweest door een ICT-beveiligingsprobleem. Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) gaat steeds pro-actiever te werk bij de opsporing en het verhelpen van beveiligingslekken.
De nationale veiligheid van Nederland is in 2012 één keer in gevaar geweest door een ICT-beveiligingsprobleem
Dit blijkt uit een overzicht van 259 meldingen die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft opgevraagd. De website besloot de meldingen op te vragen nadat vorig jaar bleek dat de staatsveiligheid in 2011 regelmatig door ICT-problemen in gevaar is geweest. De situatie bij de Nederlandse overheid is dus verbeterd.
Directe bedreigingen
In slechts één geval is afgelopen jaar dus de staatsveiligheid in gevaar geweest. De overheid blijkt echter ook negen maal geconfronteerd te zijn met een directe bedreiging. Ook zijn tenminste vier gerichten aanvallen op de Nederlandse overheid uitgevoerd. Het openbaar maken van één beveiligingslek had vorig jaar tot diplomatieke problemen kunnen leiden, al is niet precies duidelijk om wat voor lek het gaat.
Desondanks blijkt de overheid op verschillende punten zijn werkwijze nog flink te kunnen verbeteren. Zo blijken overheidsinstanties opvallend vaak veelvoorkomende fouten te maken, die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Zo blijkt de overheid in 130 gevallen verouderde software te gebruiken of eenvoudig te voorkomen fouten te maken in de instellingen.