CPB start officieel onderzoek naar privacybeleid Google

Zes toezichthouders starten een formeel onderzoek naar het privacybeleid van Google. Het beleid zou in strijd zijn met privacywetgeving. Zowel in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië als Nederland is een onderzoek gestart. Dit meldt het CNIL.
Google
Het Collega bescherming persoongegevens (CBP) bevestigt tegenover Webwereld dat de toezichthouder ook in Nederland een onderzoek start naar het privacybeleid van Google. Google introduceert op 1 maart 2012 nieuwe gebruikers- en privacyvoorwaarden. Het bedrijf heeft hierbij het grote aantal verschillende voorwaarden die Google hanteerde voor zijn verschillende diensten samengebracht in één voorwaarden.
Data over gebruikers samenbrengen in één profiel
Het samenvoegen van de verschillende voorwaarden is voor consumenten handig aangezien zij hierdoor met minder verschillende voorwaarden akkoord hoeven te gaan. Ook voor Google heeft het beleid echter voordelen. Google kan namelijk alle data die in zijn verschillenden diensten over een gebruiker wordt verzameld samenbrengen in één gebruikersprofiel.
Dit is voor de privacytoezichthouders een stap te ver. De waakhonden stellen dat Google niet duidelijk genoeg communiceert wat precies met deze data over gebruikers wordt gedaan. De toezichthouders trokken bij de aankondiging van de nieuwe voorwaarden al een de bel, maar namen tot nu toe geen stappen. Hier komt nu met de start van een officieel onderzoek in zes verschillende landen verandering in.