'Printer in bedrijfsnetwerk is vaak de zwakste schakel'

De printer is vaak de zwakste schakel in de beveiliging van bedrijfsnetwerken. Printers vormen een makkelijk doelwit voor cybercriminelen, aangezien de beveiliging van printers sterk achterloopt.
'Printers zijn vaak de zwakste schakel in de beveiliging van een bedrijfsnetwerk'
Dit blijkt uit de whitepaper 'Printing: a false sense of security' van Nuance op basis van een onderzoek van Quocirca. De aandacht die bedrijven schenken aan de beveiliging van hun printer verschilt overigens per sector. Zo blijken bijna alle bedrijven in de financiële sector aandacht te besteden aan een goede beveiliging van hun printers. In de publieke sector ligt dit percentage echter slechts op 6 procent. Dit terwijl ook in de publieke sector veel met gevoelige informatie wordt gewerkt.
Veel datalekken door slechts beveiliging van printers
Het is overigens niet vreemd dat de financiële sector meer aandacht besteed aan de beveiliging van printers. Maar liefst 50 procent van de respondenten uit deze sector geeft aan tenminste één keer geconfronteerd te zijn met een datalek dankzij een beveiligingslek in een printer. Binnen de publieke sector ligt dit percentage met 55 procent echter nog hoger. Desondanks neemt de publieke sector geen maatregelen om dit soort aanvallen tegen te gaan.
Nuance doet daarom drie aanbevelingen waarmee bedrijven hun printers beter kunnen beveiligen. Zo raadt het bedrijf aan medewerkers alleen toegang te geven tot printers die zij echt nodig hebben. Mobiele printers moeten daarnaast beter worden beveiligd, waarbij ook aandacht moet worden besteed aan apps om vanaf mobiele apparaten te printen. Tot slot zouden bedrijven audits moeten uitvoeren waarmee zij hun eigen beveiliging kunnen testen.

'Printer in bedrijfsnetwerk is vaak de zwakste schakel'

De printer is vaak de zwakste schakel in de beveiliging van bedrijfsnetwerken. Printers vormen een makkelijk doelwit voor cybercriminelen, aangezien de beveiliging van printers sterk achterloopt.
'Printers zijn vaak de zwakste schakel in de beveiliging van een bedrijfsnetwerk'
Dit blijkt uit de whitepaper 'Printing: a false sense of security' van Nuance op basis van een onderzoek van Quocirca. De aandacht die bedrijven schenken aan de beveiliging van hun printer verschilt overigens per sector. Zo blijken bijna alle bedrijven in de financiële sector aandacht te besteden aan een goede beveiliging van hun printers. In de publieke sector ligt dit percentage echter slechts op 6 procent. Dit terwijl ook in de publieke sector veel met gevoelige informatie wordt gewerkt.
Veel datalekken door slechts beveiliging van printers
Het is overigens niet vreemd dat de financiële sector meer aandacht besteed aan de beveiliging van printers. Maar liefst 50 procent van de respondenten uit deze sector geeft aan tenminste één keer geconfronteerd te zijn met een datalek dankzij een beveiligingslek in een printer. Binnen de publieke sector ligt dit percentage met 55 procent echter nog hoger. Desondanks neemt de publieke sector geen maatregelen om dit soort aanvallen tegen te gaan.
Nuance doet daarom drie aanbevelingen waarmee bedrijven hun printers beter kunnen beveiligen. Zo raadt het bedrijf aan medewerkers alleen toegang te geven tot printers die zij echt nodig hebben. Mobiele printers moeten daarnaast beter worden beveiligd, waarbij ook aandacht moet worden besteed aan apps om vanaf mobiele apparaten te printen. Tot slot zouden bedrijven audits moeten uitvoeren waarmee zij hun eigen beveiliging kunnen testen.