'Belgische banken zijn beter beveiligd tegen cyberaanvallen'

Banken in België zijn beter voorbereid op een cyberaanval dan Nederlandse banken. De servers van Belgische banken zijn vaker verbonden met verschillende internetknooppunten, waardoor websites die onder vuur komen te liggen van cybercriminelen eenvoudiger bereikbaar kunnen worden gehouden.
Belgische banken zijn beter beveiligd tegen cyberaanvallen dan de Nederlandse financiƫle sector
De beveiligingsexpert Eddy Willems van G Data zegt tegen Trouw dat het aantal meldingen van fraude in de Belgische financiële sector al jaren lager ligt dan in Nederland. Zo werd in België in 2012 voor 3 miljoen euro fraude gepleegd. In Nederland bedroeg de schade uit fraude maar liefst bijna 35 miljoen euro.
DDoS-aanval kan ook in België niet worden uitgesloten
Desondanks kan een DDoS-aanval ook in België niet worden uitgesloten. De aanzienlijk lagere hoeveelheid fraudemeldingen wordt volgens G-Data dan ook vooral worden veroorzaakt door extra maatregelen die de Belgische financiële sector heeft genomen om hun websites en diensten beschikbaar te houden. Belgische banken zouden direct na cyberaanvallen in met name de Verenigde Staten actie hebben ondernomen door hun servers via meerdere knooppunten met het internet te verbinden.
Naast de aansluiting op meer internetknooppunten werken ook het relatief kleine oppervlak van België en het kleinere aantal banken in het land ten opzichte van Nederland in het voordeel van België. Ook maken Belgische banken op grotere schaal gebruik van cardreaders waarmee klanten zich moeten identificeren voordat zij geld kunnen overschrijven via internetbankieren.