Google krijgt boete van 145.000 euro opgelegd voor het sniffen van WiFi-netwerken

Google moet een boete van 145.000 euro betalen voor het ongevraagd 'afluisteren' of sniffen van WiFi-netwerken in Duitsland. De boete is opgelegd door de Duitse privacywaakhond.
Google Street View
Het bedrijf bracht met behulp van zijn Street View-auto's Duitsland in kaart. Hierbij zijn echter niet alleen foto's gemaakt, maar is ook informatie verzameld over onbeveiligde WiFi-netwerken. Google verzamelde onder andere e-mailberichten, foto's en wachtwoorden van de netwerken.
Verzamelde data moet worden vernietigd
De Duitse toezichthouder oordeelt dat Google hiermee de privacy van Duitse burgers heeft geschonden. Het bedrijf krijgt daarom een boete van 145.000 euro opgelegd. Ook moet Google alle verzamelde data vernietigen.
Peter Fleischer, privacyjurist bij Google, zegt tegen de uitgeverij IDG dat Google de data nooit heeft willen verzamelen. De data zou dan ook per ongeluk zijn opgeslagen en nooit door de projectleiders zijn bekeken. Google benadrukt dat het bedrijf volledig medewerking heeft verleend aan het onderzoek van de Duitse privacytoezichthouder.
Geen strafrechtelijke vervolging
Google hoeft voor het verzamelen van de data niet voor de Duitse rechter te verschijnen. Het Duitse openbaar ministerie besloot eerder Google niet strafrechtelijk te vervolgen.