Nederland in top 3 van landen die de meeste malafide websites hosten

Nederland staat in de top 3 van landen die de meeste malafide URL's hosten. Alleen de Verenigde Staten en Duitsland hosten meer malafide websites. Dit blijkt uit het Q1 2013 Security Roundup Report van Trend Micro.
Trend Micro
3,57 procent van alle malafide website blijkt gehost te zijn in Nederland. Nederland staat hiermee op de derde positie van alle landen ter wereld. Duitsland host 4,32 procent van alle malafide URL's en neemt hiermee nummer 2 in beslag. De Verenigde Staten (VS) gaat met een forse voorsprong aan de leiding. Het land host maar liefst 24,63 procent van alle malafide websites.
Zero day-kwetsbaarheden
Zero day-kwetsbaarheden blijven volgens het rapport een belangrijke dreiging vormen. Nieuwe aanvallen op Oracle’s Java en Adobe’s Flash Player, Acrobat en Reader laten zien dat beveiligingslekken sneller worden gevonden dan ze worden gepatcht. Daarnaast worden kwetsbaarheden steeds sneller verwerkt in professionele ‘kits’ voor cyberaanvallen zoals de 'Black Hole Exploit Kit’.
Technieken die worden gebruikt om gerichte cyberaanvallen worden daarnaast steeds complexer. Zo zijn aanvallen steeds vaker gericht op meerdere platformen, zoals UNIX en LINUX. Daarnaast worden specifieke tegenmaatregelen genomen om geïnstalleerde beveiligingssoftware buiten spel te zetten. Cybercriminelen proberen ook steeds vaker het installeren van patches tegen te houden. Dit doen zij door patch managementsystemen te kapen.
Platleggen van kritieke netwerken
Gerichte cyberaanvallen die in maart zijn uitgevoerd in Zuid-Korea laten duidelijk zien dat diefstal niet langer het enige motief is gerichte cyberaanvallen uit te voeren. Ook het platleggen van kritieke netwerken is steeds vaker het doel van gerichte cyberaanvallen.