Hackers bieden ZeuS-toolkit aan op Facebook

Cybercriminelen hebben een ZeuS-toolkit aangeboden via Facebook. De bewuste pagina is inmiddels van Facebook verwijderd. Beveiligingsexpert Limor Kessem van RSA stelt echter dat het aanbieden van geavanceerde malware die publieke plaatsen als sociale netwerken een nieuwe trend is.
Hackers bieden een ZeuS-toolkit aan op Facebook
Kessem meldt dat cybercriminelen op de Facebook-pagina een werkende toolkit hebben aangeboden voor de bankingtrojan ZeuS. De toolkit werd geleverd met een duidelijk handleiding en een demonstratie van de wijze waarop de toolkit een botnet kan aansturen.
Publiekelijk aanbieden van malware
Hackers bieden al langer allerlei toolkits te koop aan via internet. De cybercriminelen zijn doorgaans echter niet happig op het publiekelijk aanbieden van malware. Kessem signaleert echter een nieuwe trend waarin hackers juist locaties als sociale netwerken kiezen om malware aan te bieden. De hackers bereiken hiermee een nieuw publiek, dat bestaat uit minder ervaren gebruikers.
Toolkits zijn doorgaans ingewikkeld en daardoor alleen begrijpbaar voor ervaren gebruikers. RSA meldt dat ook hier een verschuiving te zien is. Cybercriminelen ontwikkelen steeds vaker een gebruiksvriendelijke interface voor toolkits, zodat de software ook door onervaren gebruikers ingezet kan worden. De hackers zijn dus bewust bezig met het vergroten van hun afzetmarkt.