Ruim 250 cyberincidenten bij Nederlandse overheid in anderhalf jaar

Bij overheidsinstellingen hebben zich tussen juni 2011 en november 2012 ruim 250 'cyberincidenten' voorgedaan die een acuut gevaar hebben opgeleverd voor of schade hebben veroorzaakt aan ICT-systemen en digitale informatie. Dit meldt Zembla op basis van een overzicht dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft verstrekt.
Overzicht van cyberaanvallen op de Nederlandse overheid
Het overzicht van de cyberaanvallen op de Nederlandse overheid (klik voor vergroting) (bron: Zembla)
Eén van de cyberaanvallen die op het overzicht wordt vermeld heeft invloed op 'de veiligheid van de staat'. Details over deze cyberaanval zijn daarom onleesbaar gemaakt op het overzicht dat Zembla in handen heeft gekregen. Het NCSC geeft hiervoor als verklaring dat de informatie 'de veiligheid van staat zouden kunnen schaden'. Alle incidenten op het overzicht zijn voorzien van een nummer. Ondanks dat het NCSC geen informatie over het incident wil vrijgeven leidt Zembla daarom van het overzicht af dat de aanval tussen 19 en 23 januari 2012 heeft plaatsgevonden.
Hacker kon alarmnummer 112 platleggen
Een 17-jarige hacker uit Barendrecht bleek op 19 januari 2012 zich illegaal toegang te hebben verschaft tot het netwerk van KPN. De hacker kon hiermee maar liefst 80 procent van alle lijnen voor vaste telefonie platleggen. Ook het alarmnummer 112 viel onder deze nummers. Het is dan ook goed mogelijk dat deze cyberaanval het incident is waar het NCSC geen informatie over wil verstrekken.
De cyberincidenten variëren van zwakke plekken in de beveiliging van ICT-systemen tot gerichte aanvallen op ministeries. Andere incidenten op de lijst zijn onder andere besmettingen met virussen, phishingpogingen en datalekken.