België gaat Centrum voor Cyber Security in België oprichten

Onze zuiderburen worden steeds vaker met cybercriminaliteit geconfronteerd. Hoofdcommissaris van de Federal Computer Crime Unit (FCCU) Luc Beirens bevestigt tegenover Knack.be dat cybercriminaliteit in het land blijft toenemen. De Belgische overheid wil een Centrum voor Cyber Security in België oprichten om de bedreiging te bestrijden.
België gaat Centrum voor Cyber Security in België oprichten
De Belgische federale politie raamde de jaarlijkse kosten van cybercriminaliteit op één tot drie miljard euro voor de Belgische economie in 2011. De cijfers over 2012 zijn op dit moment nog niet beschikbaar, maar worden op korte termijn verwacht. Beirens verwacht echter dat de cybercriminaliteit ook vorig jaar opnieuw is toegenomen.
Een volledig beeld van cybercrime
"Het is moeilijk een volledig beeld te krijgen. In ieder geval neemt cybercriminaliteit in al zijn vormen toe. Dat kan niet anders omdat onze economie meer afhankelijk wordt van computers en digitale communicatie. Het is onrustwekkend dat de georganiseerde misdaad er zon grote rol in speelt en dat cybercriminelen meer en meer bedrijven beginnen te viseren", zegt Beirens.
De federale overheid in België wil nu een Centrum voor Cyber Security in België (CCSB) oprichten. De dienst krijgt twintig specialisten in dienst en een budget van 3,7 miljoen euro tot zijn beschikking. Het CCSB moet zorgen voor de dagelijkse uitvoering en de opvolging van het cyberveiligheidsbeleid.