Britse inlichtingendienst luisterde G20-bijeenkomsten af

Een Britse inlichtingendienst heeft zowel politici als diplomaten bespioneerd tijdens twee bijeenkomsten van de G20 in 2009. Dit blijkt uit documenten die klokkenluider Edward Snowden aan het Britse The Guardian heeft doorgespeeld.
http://infosecuritymagazine.nl/uploads//g20.png
De Britse inlichtingendienst GCHQ zou tijdens de G20-bijeenkomsten in april en september 2009 politici en diplomaten hebben bespioneerd. Hiervoor gebruikte de inlichtingendienst allerlei technieken. Zo zouden valse internetcafés zijn opgezet die het e-mailverkeer van aanwezigen onderschepte en analyseerde.
Telefoonverkeer afgeluisterd
Ook zijn BlackBerry's van G20-bezoekers gehackt. GCHQ zou daarnaast maar liefst 45 experts naar de G20 hebben gestuurd die het telefoonverkeer van alle aanwezigen zouden hebben gevolgd. Hierbij heeft de dienst inzichtelijk gemaakt wie wanneer met wie heeft gebeld. Verschillende topministers van het Verenigd Koninkrijk zouden van de actie op de hoogte zijn geweest.
Bij de spionageactie had de inlichtingendienst speciale aandacht voor een aantal politici. Het zou hierbij gaan om onder andere de Russische president Dmitri Medvedev en de Turkse ministerie van Financiën Mehmet Simsek. Ook 15 andere leden van de Turkse delegatie zijn mogelijk afgeluisterd.