Gevaar van gerichte cyberaanvallen zoals #OpPetrol wordt zwaar onderschat

Trend Micro maakt bekend afwijkende kwaadaardigde activiteiten te hebben gedetecteerd op het netwerk die er op wijzen dat Anonymous is gestart met gerichte aanvallen op de olie-industrie onder de codenaam #OpPetrol. Nederlandse bedrijven onderschatten echter het gevaar dat dit soort gerichte cyberaanvallen met zich mee kunnen brengen.
Gevaar van gerichte cyberaanvallen zoals #OpPetrol wordt zwaar onderschat
Dit blijkt uit onderzoek van het onafhankelijk marktonderzoeksbureau Inzicht, dat in opdracht van Trend Micro is uitgevoerd. Maar liefst 83 procent van de Nederlandse organisaties blijkt weinig tot geen gevaar te zien in cyberaanvallen die op een specifieke industrie gericht zijn. Een gevaarlijke ontwikkeling, aangezien ook in Nederland hackers volgens Trend Micro steeds actiever worden.
Hackersgroepen worden niet als gevaarlijk beoordeeld
Het merendeel van de Nederlandse organisaties ziet hackersgroepen als Anonymous niet als gevaarlijk. Ruim de helft van de ondernemingen schat het gevaar van dergelijke groepen in als laag (52 procent) of zeer laag (24 procent). 13 procent van de Nederlandse organisaties ziet dergelijke hackersgroeperingen zelfs als ongevaarlijk. Trend Micro waarschuwt dat Nederlandse bedrijven het gevaar van gerichte acties van hackersgroepen onderschatten.
De hackersgroep Anonymous kondigde al op 11 mei aan een gerichte cyberaanval op te zullen zetten tegen de olie-industrie. De olie-industrie is niet de eerste sector die door de hackers onder vuur wordt genomen. Anonymous had het eerder gemunt op onder andere de Nederlandse bankensector.
#OpPetrol
Met de #OpPetrol-campagne wil Anonymous het feit dat olie wereldwijd wordt verhandeld volgens de dollar en niet volgens de valuta en het land van herkomst onder de aandacht brengen. De hackersgroep claimt inmiddels al zo’n 1.000 websites, 35.000 e-mails en ruim 100.000 Facebookprofielen geïnfecteerd te hebben in het kader van de hackingactie. Onderzoekers van Trend Micro signaleren daarnaast gecompromitteerde botnets die het gemunt hebben op de beoogde slachtoffers, waarschijnlijk als onderdeel van een verspreide denial-of-service (DDos)-aanval.

Gevaar van gerichte cyberaanvallen zoals #OpPetrol wordt zwaar onderschat

Trend Micro maakt bekend afwijkende kwaadaardigde activiteiten te hebben gedetecteerd op het netwerk die er op wijzen dat Anonymous is gestart met gerichte aanvallen op de olie-industrie onder de codenaam #OpPetrol. Nederlandse bedrijven onderschatten echter het gevaar dat dit soort gerichte cyberaanvallen met zich mee kunnen brengen.
Gevaar van gerichte cyberaanvallen zoals #OpPetrol wordt zwaar onderschat
Dit blijkt uit onderzoek van het onafhankelijk marktonderzoeksbureau Inzicht, dat in opdracht van Trend Micro is uitgevoerd. Maar liefst 83 procent van de Nederlandse organisaties blijkt weinig tot geen gevaar te zien in cyberaanvallen die op een specifieke industrie gericht zijn. Een gevaarlijke ontwikkeling, aangezien ook in Nederland hackers volgens Trend Micro steeds actiever worden.
Hackersgroepen worden niet als gevaarlijk beoordeeld
Het merendeel van de Nederlandse organisaties ziet hackersgroepen als Anonymous niet als gevaarlijk. Ruim de helft van de ondernemingen schat het gevaar van dergelijke groepen in als laag (52 procent) of zeer laag (24 procent). 13 procent van de Nederlandse organisaties ziet dergelijke hackersgroeperingen zelfs als ongevaarlijk. Trend Micro waarschuwt dat Nederlandse bedrijven het gevaar van gerichte acties van hackersgroepen onderschatten.
De hackersgroep Anonymous kondigde al op 11 mei aan een gerichte cyberaanval op te zullen zetten tegen de olie-industrie. De olie-industrie is niet de eerste sector die door de hackers onder vuur wordt genomen. Anonymous had het eerder gemunt op onder andere de Nederlandse bankensector.
#OpPetrol
Met de #OpPetrol-campagne wil Anonymous het feit dat olie wereldwijd wordt verhandeld volgens de dollar en niet volgens de valuta en het land van herkomst onder de aandacht brengen. De hackersgroep claimt inmiddels al zo’n 1.000 websites, 35.000 e-mails en ruim 100.000 Facebookprofielen geïnfecteerd te hebben in het kader van de hackingactie. Onderzoekers van Trend Micro signaleren daarnaast gecompromitteerde botnets die het gemunt hebben op de beoogde slachtoffers, waarschijnlijk als onderdeel van een verspreide denial-of-service (DDos)-aanval.