DearBytes: 'Medische apparatuur is kwetsbaar voor virussen'

Medische apparatuur is vatbaar voor virussen. Niet zonder gevaar, aangezien virussen de apparatuur flink kunnen ontregelen. Patiënten kunnen hierdoor risico lopen. Dit stelt beveiligingsbedrijf DearBytes in Spits.
DearBytes stelt in de afgelopen jaren bij zeker vijftig ziekenhuizen de beveiliging van medische apparatuur en de netwerken waarmee deze verbonden zijn te hebben onderzocht. De beveiliging bleek in alle ziekenhuizen niet op orde te zijn. In de IT-infrastructuur van alle ziekenhuizen bleken beveiligingsgaten aanwezig te zijn.
Geen overleg met ICT-afdeling
De oorzaak van de slechte beveiliging bij ziekenhuizen ligt volgens DearBytes in de manier waarop systemen worden beveiligd. Allerlei partijen binnen ziekenhuizen zouden op eigen touwtje eigen software op systemen installeren zonder hierover te overleggen met de ICT-afdeling. De ICT-afdeling verliest hierdoor vaak het overzicht, waardoor de veiligheid van het netwerk en medische apparatuur niet langer gegarandeerd kan worden.
Erik Remmelzwaal, directeur van DearBytes, adviseert ziekenhuizen daarom regelmatig scans uit te voeren om virussen tijdig op te sporen. Ziekenhuizen zouden op dit moment vooral in actie komen nadat een incident heeft plaatsgevonden. Dit terwijl Remmelzwaal schat dat een ziekenhuis minstens eenmaal per jaar met een ernstige virusaanval wordt geconfronteerd, waardoor bijvoorbeeld operaties uitgesteld moeten worden.

DearBytes: 'Medische apparatuur is kwetsbaar voor virussen'

Medische apparatuur is vatbaar voor virussen. Niet zonder gevaar, aangezien virussen de apparatuur flink kunnen ontregelen. Patiënten kunnen hierdoor risico lopen. Dit stelt beveiligingsbedrijf DearBytes in Spits.
DearBytes stelt in de afgelopen jaren bij zeker vijftig ziekenhuizen de beveiliging van medische apparatuur en de netwerken waarmee deze verbonden zijn te hebben onderzocht. De beveiliging bleek in alle ziekenhuizen niet op orde te zijn. In de IT-infrastructuur van alle ziekenhuizen bleken beveiligingsgaten aanwezig te zijn.
Geen overleg met ICT-afdeling
De oorzaak van de slechte beveiliging bij ziekenhuizen ligt volgens DearBytes in de manier waarop systemen worden beveiligd. Allerlei partijen binnen ziekenhuizen zouden op eigen touwtje eigen software op systemen installeren zonder hierover te overleggen met de ICT-afdeling. De ICT-afdeling verliest hierdoor vaak het overzicht, waardoor de veiligheid van het netwerk en medische apparatuur niet langer gegarandeerd kan worden.
Erik Remmelzwaal, directeur van DearBytes, adviseert ziekenhuizen daarom regelmatig scans uit te voeren om virussen tijdig op te sporen. Ziekenhuizen zouden op dit moment vooral in actie komen nadat een incident heeft plaatsgevonden. Dit terwijl Remmelzwaal schat dat een ziekenhuis minstens eenmaal per jaar met een ernstige virusaanval wordt geconfronteerd, waardoor bijvoorbeeld operaties uitgesteld moeten worden.