Europol haalt 151 topleveldomeinen offline

Europol heeft 328 domeinnamen neergehaald wegens de verkoop van nagemaakte goederen. In totaal zijn 151 topleveldomeinen offline gehaald, waaronder een aantal Nederlandse domeinen.
Europol
De Europese opsporingsinstantie stelt topleveldomeinen uit allerlei landen te hebben neergehaald. Criminelen verkochten via de websites nagemaakte producten aan nietsvermoedende consumenten. Niet alleen de producten leek veel op die van de originele maker, ook de website was doorgaans nauwelijks te onderscheiden. Consumenten konden dus zonder dit te weten een nagemaakt product aanschaffen.
Topleveldomeinen uit allerlei landen
Onder andere Nederlandse domeinnamen zijn offline gehaald door Europol, maar ook topleveldomeinen uit België, Frankrijk, Roemenië en Europa. Daarnaast zouden in Hongarijen onderzoeken lopen naar een aantal websites waarvan al is vastgesteld dat deze illegale activiteiten uitvoeren. Deze websites zijn nog niet neergehaald, al zouden de websites wel zijn meegeteld in de statistieken die Europol nu naar buiten brengt.
De actie is door Europol uitgevoerd in samenwerking met justitie in Nederland, België, Bulgarije, Frankrijk, Italië, Roemenië, Spanje en Verenigd Koninkrijk. Het offline halen van de website is onderdeel van de actie 'Operation In Our Sites' (IOS), waar Europol al jaren mee bezig is.