Onderzoek naar rol AIVD en MIVD in PRISM-spionageprogramma

Een onderzoek moet de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten in het PRISM-schandaal duidelijk maken. Zowel de rol van de AIVD als de MIVD wordt onder de loep genomen. De VVD, PvdA en de SP steunen de D66 in hun wens voor het onderzoek, waarmee voor het plan een ruime Kamermeerderheid is.
Een onderzoek moet de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten in het PRISM-schandaal duidelijk maken
NOS meldt dat het onderzoek wordt uitgevoerd door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD). "Ik ben bang dat het kabinet zich verschuilt achter de AIVD en de geheimhoudingsplicht", zei D66-Kamerlid Schouw bij de NOS op Radio 1. Schouw verwacht dan ook dat de onafhankelijke deskundigen van de CTIVD meer informatie boven tafel zullen kunnen krijgen dan het kabinet.
'AIVD en MIVD gebruiken PRISM niet'
Minister Plasterk liet twee weken geleden weten dat de AIVD en MIVD geen gebruik maken van het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. De minister benadrukte dat de AIVD en MIVD geen 'onbelemmerde toegang tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer' hebben, ook niet via buitenlandse inlichtingendiensten. Wel zouden de inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot dit verkeer indien dit in het belang is van de nationale veiligheid in Nederland.
Het onderzoek van de CTIVD gaat daarom in op de manier waarop de AIVD en MIVD gegevens uitwisselen en of de diensten zich hierbij houden aan privacywetgeving en Europese wetten. De eerste onderzoeksresultaten moeten in september van dit jaar beschikbaar zijn.