Uitgelekte informatie kost gemeente Amsterdam miljoenen euro's

De gemeente Amsterdam lijdt miljoenen euro's schade nadat ambtenaren vertrouwelijke informatie over bestemmingsplannen niet goed uit openbaar gemaakte documenten hebben verwijderd. De informatie lekt hierdoor uit naar partijen die tegen de gemeente procederen, die aan de hand van deze informatie hun schadevergoeding kunnen maximaliseren.
Uitgelekte informatie kost gemeente Amsterdam miljoenen euro's
Het Parool meldt dat onlangs vertrouwelijke informatie van de gemeente over Project 1012 en de sanering van een reeks bordelen op de wallen is uitgelekt naar bordeeleigenaren. Deze eigenaren hebben van de gemeente te horen gekregen dat zij hun bordelen vrijwillig moeten verkopen. Eigenaren die dit niet doen worden onteigend.
Informatie zwart gemaakt
Over deze werkwijze is nu echter allerlei informatie uitgelekt, nadat ambtenaren de informatie niet op de juiste manier hebben verwijderd uit documenten die openbaar zijn gemaakt op websites van de gemeente. De geheime informatie is op de computer zwart gemaakt, net zoals op papieren documenten met een zwarte viltstift gebeurd. Deze maatregel is op de computer echter eenvoudig terug te draaien, waardoor de informatie nu op straat ligt.
De blunder heeft flinke consequenties voor de gemeente Amsterdam, die hierdoor miljoenen euro's schade kan lijden. De geheime informatie geeft bordeeleigenaren inzicht in de werkwijze van de gemeente Amsterdam. Eigenaren kunnen deze informatie gebruiken om de vergoeding die zij voor hun panden krijgen te maximaliseren. Naar schatting kost de blunder de gemeente Amsterdam 6 miljoen euro.