Britse douane mag zonder verdenking data kopiëren van smartphones

De Britse douane mag op grond van de antiterrorismewetgeving persoonlijke data van mobiele telefoons kopiëren. De douane in het Verenigd Koninkrijk heeft hiervoor geen concrete verdenking te hebben.
Britse douane mag zonder verdenking data kopiëren van smartphones
The Telegraph meldt dat de Britse douane zonder concrete verdenking foto's, contactpersonen en de belgeschiedenis van telefoons mag kopiëren. De inhoud van sms-berichten en e-mailberichten mag niet zo maar worden bekeken, maar de douane heeft wel het recht de metadata van deze berichten op te slaan.
Bewaartermijn
De Britse privacywetgeving stelt alleen dat de gegevens voor een 'redelijke termijn' mogen worden bewaard. Hoe lang deze bewaarperiode exact is is onduidelijk. Ook is onduidelijk hoe vaak de douane in de praktijk daadwerkelijk informatie van personen die worden gescreend kopiëren. De douane zou jaarlijks 60.000 personen screenen.
De gekopieerde data moet helpen terroristische aanvallen te voorkomen. David Anderson, de rechter die toezicht houdt op de Britse antiterreurwetgeving, stelt daarnaast dat de gegevens ook als bewijslast kunnen dienen in eventuele rechtszaken. Anderson stelt echter dat reizigers zich geen zorgen hoeven te maken en dat de douane zonder goede reden geen data zal kopiëren. Ook zou de informatie nooit langer worden opgeslagen dan strikt noodzakelijk.
Reactie van Privacy International
De wereldwijde privacywaakhond Privacy International zegt zich echter grote zorgen te maken om de praktijken. Dr. Gus Hosein van Privacy International zegt tegen The Telegraph dat de praktijken veel te lang onder de radar hebben plaatsgevonden. Hosein vergelijkt het kopiëren van data zonder concrete verdenking te hebben met het zonder goede reden binnenvallen van een woning of ander pand.